No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum sa ne ingrijim gazonul?

Ultima modificare: 2010-09-15 | Primul publicat: 2010-03-16
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa ne ingrijim gazonul?
Care este motivul – m-a intrebat o cunostinta zilele trecute – pentru care gazonul pus abia de sase ani  incepe sa se rareasca, se peticeste si isi pierde culoarea verde-smarald, care la inceput era atat de atragatoare, desi a fost bine intretinut?

Si in acest caz este valabila, zicala conform careia ne tot cresc nevoile. Iarba, care acum cativa ani ni s-a parut splendida, azi nu mai corespunde gusturilor noastre. Daca aruncam acum o privire la vecin, observam intr-adevar ca gazonul sau este mai verde.

Dar vorbind serios, fara indoiala orice gazon are o viata limitata, chiar daca saptamanal va fi udat, tuns si plivit. Cel mai frumos e dupa 3-4 ani de la sadire, dupa care avem din ce in ce mai multe probleme cu el, iar mai mult de 10-12 ani nu poti intretine un gazon impecabil.

 

 

gazon
taierea gazonului

 

 

Cauza principala este inmultirea buruienilor dicotiledonate pe gazon. O varianta ecologica pentru iubitorii de gradini este scoaterea buruienilor cu un harlet cu lama subtire sau pulverizarea cu erbicide pentru combaterea buruienilor dicotiledonate de gazon. Pe gazonul bine udat in locurile semiumbroase pot aparea muschi care omoara firele firave de iarba.

A aparut in ultimii ani un simptom nemaiintalnit la clima tarii noastre dar care il regasim in, din ce in ce mai multe locuri: dupa ploile de vara, la radacinile firelor de iarba, apare o substanta de consistenta gelatinei, mucilaginoasa de la care se formeaza pe gazon pete deschise la culoare, ingalbenite si in cel mai rau caz moare iarba. Substanta gelatinoasa de culoare maro ne indica o infectie cu alge.

 

articole
greblarea gazonului

Dupa cosit trebuie sa avem grija sa adunam toata iarba taiata pentru ca de la umezeala se pot lipi si forma un strat ca si pasla care nu va permite patrunderea apei, substantelor nutritive si a aerului la radacina ierbii, iar asta poate fi o alta cauza a raririi si slabirii gazonului.

 

Sfat  infogradina.ro: Ce sa facem cu iarba marunt cosita ? O putem intinde in jurul pomilor sau la radacina tufisurilor de capsuni-zmeura, dar se poate folosi si in gradina de legume pentru protectia ardeiului-rosiei. Previne uscarea rapida a suprafetei solului si datorita consistentei sale ramane plin de aer, fapt care, pentru pamantul argilos este chiar util.


Tu ce zici?