No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Secretul unei insamantari reusite

Ultima modificare: 2010-03-17 | Primul publicat: 2010-03-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Secretul unei insamantari reusite
Ti s-a intamplat vreodata sa semeni sau plantezi rasaduri si sa nu se prinda? Prezentam, in continuare, pasii importanti pe care trebuie sa ii faci cand pui seminte la incoltit si, eventualele greseli ce se pot face.

 

 

Insamantarea pas cu pas

1. Punem intr-un vas pamant special pentru insamantare, intr-un strat de 6-10 cm. Il umezim si il lasam, ca apa in surplus sa se indeparteze.

 

articole
pregatirea locului
articole
rasadurile

 


2. Punem semintele in mod egal pe acest substrat si amestecam usor cu pamantul friabil. Verificam adancimea de insamantare. Regula generala este ca aceasta adancime sa fie dublul diametrului semintelor. Umezim suprafata solului prin stropire usoara.


3. In cazul semintelor care necesita caldura pentru a germina (rosiile, castravetii, vinetele, ardeii, dovleacul, pepenele), asiguram o temperatura de 24-32 grade. Este necesar sa acoperim spatiul respectiv, rasadnita, cu sticla sau folii de plastic.
In cazul celor care suporta frigul, temperatura obisnuita a incaperii este suficienta.

 

articole
protejarea rasadurilor

 

4. Daca semintele au incoltit, punem rasadurile la loc luminos si coboram temperatura la 16-24 grade.


5. Daca rasadul a ajuns sa aiba 2 frunzulite, este timpul sa se faca rarirea, punandu-se doar cate una sau doua plante (cu exceptia cazului in care am semanat semintele in acest mod - doar cate una-doua). Udam pamantul din abundenta, pentru ca radacinile rasadurilor sa aiba cat mai putin de suferit ca urmare a raririi.


6. Substratul folosit la replantarea plantelor trebuie sa fie si el usor, permeabil, foarte fin maruntit. Il umezim si facem o gaura in mijloc. In aceasta gaura asezam, foarte grijuliu, planta, imediat o stropim si, apoi, asezam pamantul de jur imprejurul rasadului si il presam bine. Punem plantele la loc luminos dar, timp de cateva zile, le ferim de razele directe ale soarelui. Trebuie sa avem grija ca, plantele sa nu se usuce si ca aerisirea sa fie asigurata.

 

articole
rarirea rasadului

 

 

Greseli ce se pot face la insamantare.

  • Lumina necorespunzatoare - la intuneric, rasadurile sunt subtiri, firave, prea inalte, deschise la culoare, predispuse la imbolnavire.

  • Temperatura de germinare joasa - germinarea semintelor care necesita caldura poate fi intarziata sau impiedicata de tot de o temperatura nepotrivita.

  • Pierderea vigorii plantelor - daca, de la o zi la alta, se observa o inclinare a rasadurilor, inseamna ca au fost atacate de putregai ca urmare a afectarii lor de ceva ciuperca. Ca sa preintampinam aceasta problema, este indicat sa nu se foloseasca pamant vechi pentru insamantare iar semintele sa le achizitionam dintr-un loc de incredere. De asemenea, ghivecele vor fi bine curatate si dezinfectate.

  • Udare in exces - este o gresala des intalnita si apare ca urmare a unei griji exagerate, manifestate prin stropirea excesiva. Este adevarat ca nu trebuie sa lasam sa se usuce pamantul dar, poate este chiar mult mai rau, ca plantele sa inoate in apa.

 


Tu ce zici?