No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Uneltele de baza pentru gradinarit

Ultima modificare: 2010-11-04 | Primul publicat: 2009-03-02
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Uneltele de baza pentru gradinarit
În momentul în care ne apucăm de grădinărit, suntem tentaţi să cumpăram tot ce vedem prin magazinele de specialitate. Totuşi, nu cheltuiţi inutil! Vom prezenta în continuare uneltele de bază care trebuie avute la îndemână când vă apucaţi de grădinărit. Pe lângă cele mai importante, prezentate mai jos, mai avem şi alte unelte auxiliare: ghivece, aracii şi legăturile lor, diferite suporturi pentru plante, coşuri, saci, răsadniţe, etichete, saci, sita, mănuşi.

 

1. Inainte de a va cumpara unelte mari precum motocultorul, foarfeca de tuns gardul viu sau oricare alta unealta de care va folositi doar cateva zile pe an, ganditi-va mai degraba sa le inchiriati.

 

2. Ata de aliniat este formata dintr-o sfoara fixata intre doi tarusi din lemn. Aceasta serveste la trasarea unor straturi drepte, fiind foarte utila si pentru rasadirea in rand.

 

3. Foarfecele de gradinar seamana cu un foarfece mare: serveste la taiere si tundere, precum si la indepartarea varfurilor butasilor si a tulpinelor cu un diametru de maximum un centimetru. Daca diametrul este mai mare, folositi un foarfece de gradinar pentru doua maini. Lama trebuie ascutita cu regularitate-pentru a nu rani plantele in momentul taierii si dezinfectata inainte si dupa fiecare folosire pentru a elimina riscurile aparitiei unor boli.

 

4. Furca harlet se foloseste pentru a rascoli pamantul, a indeparta pietrele mari, a inlatura buruienile, a sfarama misuroaiele de pamant si crusta acestuia in scopul de a-l aera.

 

5. Furtunul de udat este deosebit de util in gradinarit. Pentru a va folosi de el, aveti nevoie de un robinet exterior sau de acces la unul interior. Alegeti un furtun care sa va permita sa ajungeti la plantele cele mai indepartate. Procurati-va un aspersor care sa se adapteze la furtunul dumneavoastra si sa va permita sa reglati debitul.

 

6. Grebla este folosita pentru nivelarea solului si indepartarea pietricelelor de la suprafata, cu partea nezimtata a greblei, pot fi acoperite semintele, iar mai apoi rasadurile, tasand usor superficial de pamant pentru ca acestea sa se afunde mai bine si pentru ca solul sa fie mai ferm.

 

 

Uneltele de bază pentru grădinărit
unelte de gradinarit

 

 

7. Grebla pentru gazon este mai usoara decat cea de gradina, este folosita pentru a aduna frunzele moarte si alte resturi ramase pe teren. Grebla pentru gazon este utilizata si pentru a inlatura resturile rezultate in urma tunsului si care s-au adunat la baza firelor de iarba pe tot parcusul verii. Aceasta practica este necesara pentru a impiedica imbolnavirea ierbii sau asfixierea acesteia.

 

8. Harletul este folosit atat la realizarea gaurilor destinate sadirii diferitelor plante, la astuparea acestora, la intoarcerea solului in scopul de a-l aera cat si la inlaturarea buruienilor. Asigurati-va ca unealta dumneavoastra este prevazuta cu o margine de fier care usureaza folosirea sa, deoarece patrunderea in sol se realizeaza prin apasarea cu piciorul.

 

9. Lopata poate fi utilizata in diferite scopuri : saparea, umplerea roabei sau prepararea diferitelor amestecaturi.

 

10. Plantatorul este folosit pentru plantarea legumelor si a florilor, cu ajutorul lui se da o gaura in pamant in care se aseaza noua planta.

 

11.Roaba serveste la transportul diverselor lucruri precum pamantul, compostul sau frunzele moarte, este in egala masura utila pentru a face amestecuri sau pentru a muta plantele mai grele. Exista numeroase modele de roabe, din metal sau din plastic, cu roti normale sau cu pneuri, dumneavoastra alegeti care raspunde mai bine nevoilor dumneavoastra.

 

 

Uneltele de bază pentru grădinărit
roaba

 

 

12.Sapa serveste la taierea buruienilor si la plivire, adica la curatarea pamantului pentru a-l face mai usor de lucra, de asemnea este folosita pentru sfaramarea musuroaielor de pamant, pentru saparea brazdelor.

 

13.Sapaliga este o uneala formata dintr-o lama, pe de o parte, si o furca sau o limba de fier, pe cealalta.

 

 

Uneltele de bază pentru grădinărit
sapaliga, grebla, grebla de frunze

 

 

14.Stropitoarea e fabricata de obicei din metal sau plastic si este prevazuta cu o extremitate perforata fin, numita ciur de stropitoare. Este folosita atunci cand transportul apei nu se realizeaza la distante mici, servind in egala masura si la transportarea ingrasamintelor solubile.


Tu ce zici?