No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Dovlecelul

Ultima modificare: 2010-04-28 | Primul publicat: 2010-04-28
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Dovlecelul
Dovlecelul (Cucurbita pepo) face parte din familia Cucurbitaceae, este originar din America Centrala si se numara printre cele mai vechi plante cunoscute in alimentatia omului. Fiindu-i descoperite calitatea antiscorbutica si capacitatea foarte buna de conservare, s-a raspandit repede in randul navigatorilor de cursa lunga. Se cultiva mult in Italia, Spania, Franta si Grecia, iar la noi in tara in special in jurul oraselor, unde este mai mult cerut pe piata.

Dovlecelul se cultiva pentru fructele sale care se consuma in stadiul tanar si sunt apreciate prin continutul ridicat in hidrati de carbon, continut ridicat de vitamine, mai ales vitamina C, fiind foarte bun in afectiunile aparatului digestiv.

 

Descrierea dovlecelului


Este o planta anuala, erbacee, viguroasa, cu o perioada de vegetatie de 45-50 de zile, cu radacina principala pivotanta, care poate ajunge in sol pana la 1,8 m. Tulpina este erecta si creste sub forma de tufa, foarte viguroasa si compacta, cu ramificatii scurte. Frunzele sunt mari, lung petiolate, cu nervuri groase si acoperite cu peri rigizi; au culoare diferita in functie de soi si acopera solul, aceasta contribuind la mentinerea umiditatii si la distrugerea buruienilor. Fructul este aproape cilindric, colorat in alb, alb-verzui sau alb-galbui, cu pulpa fina si ritm de crestere mare.

 

dovlecel

 

Cele mai cunoscute soiuri de dovlecel

 

Principalele soiuri cultivate in Romania sunt:

 

  • Dana - este un soi timpuriu, foarte productiv (15-20 t/ha) cu fructul cilindric, alb-verzui si o greutate a fructelor de 150-300 g.
  • Fara vrej - este un soi timpuriu, cu potential de productie moderat (12-15 t/ha), are fructul cilindric, alb-verzui, de circa 150-300 g.

 

Cerintele dovlecelului fata de factorii de mediu

 

Dovlecelul este mai putin pretentios fata de temperatura decat castravetii, necesitand 12-14°C pentru germinarea semintelor si 20-25°C pentru crestere si fructificare. Este foarte pretentios fata de lumina, de aceea se cultiva pe terenuri insorite si la distante suficient de mari pentru ca plantele sa nu se umbreasca reciproc. In lipsa luminii, productia scade foarte mult. Fata de umiditate nu are pretentii ridicate, datorita sistemului radicular bine dezvoltat, si este mai rezistent la seceta decat castravetele. Necesita terenuri bine structurate, profunde, adapostite natural, bogate in humus, cu textura nisipo-lutoasa sau luto-nisipoasa.

 

Cum se cultiva dovlecelul?

 

Dovlecelul se seamna intre 20 si 25 aprilie. Se seamana 2 randuri pe strat, la distanta de 80 cm, iar intre plante pe rand 35-40 cm, si la o adancime de 3-4 cm, folosindu-se 4-5 kg samanta pe hectar. Printre lucrarile de cultura care se aplica dovlecelului se numara: lucrari de rarire (se lasa 1-2 plante la cuib), completarea golurilor  (care se face cu rasad din acelasi soi), prasirea dovleceilor 1-2 ori iar in caz de seceta se uda.

Se recolteaza dupa 12-15 zile de la inflorire. Fructele sunt foarte sensibile la manipulare, lovire si se pateaza foarte usor.

 

dovlecel


Tu ce zici?