No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Elimina buruienile cu ajutorul ziarelor!

Ultima modificare: 2012-09-03 | Primul publicat: 2010-09-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Elimina buruienile cu ajutorul ziarelor!
Gradinarii care sunt adepti ai metodelor organice se intreaba adeseori cum sa elimine iarba fara a folosi ierbicid – si fara munca excesiva! Ei bine, exista o metoda usoara si naturala care poate fi pusa in aplicare inainte de a face razoarele pentru plante, care implica folosirea ziarelor pentru a sufoca iarba.

1. Taierea ierbii

 

De ce este cositul clasificat drept optional? Motivul este ca modul natural de a omori iarba despre care voi vorbi in continuare va distruge atat iarba inalta cat si pe cea scurta. De ce sa te deranjezi deci cu cositul? Va fi mai usor sa asterni ziare peste iarba scurta.

 

2. Intinderea ziarelor

 

Pentru a elimina iarba folosind aceasta metoda naturala, este important sa tineti minte doua lucruri in timp ce intindeti ziarele peste ea:

  1. Stratul de ziare trebuie sa fie gros de aproximativ 10 foi.
  2. Suprapuneti pe margini fiecare gramada de ziare cu gramezi adiacente, in ambele directii.

As compara aceasta operatiune cu asezarea de sindrila bituminoasa pe acoperis, exceptand faptul ca suprapunerea va avea loc in ambele directii. Prin „ambele directii" inteleg atat nord-sud cat si est-vest. (nu ca ar avea vreo importanta orientarea, dar este cel mai bun mod de a explica).

Cand am inceput prima data acest proiect am descoperit ca pierdeam prea mult timp cu deschiderea ziarului si numararea foilor dar, pe masura ce am progresat mi-am dezvoltat o metoda mai rapida chiar daca mai putin precisa. Astfel, am invatat cate foi sunt la o sectiune (sport, de exemplu), apoi am inceput sa asez sectiunile pe jos, nedeschise. Asta a insemnat asezarea mai multor „sindrile" individuale( pentru a ne intoarce la acea analogie) dar a grabit procesul.

Observatie: Desi stropirea cu apa a ziarelor (pentru a le impiedica sa fie duse de vant) ar putea parea o idee buna, am constatat ca udarea lor face lucrul cu ele mai greu (se rupeau prea usor).

 

3. Asezarea mulciului peste ziare

 

Din moment ce aplici mulci am descoperit ca un mod mai bun de a impiedica ziarele sa fie luate de vant este sa pastrezi la indemana o galeata de mulci pentru ca o cantitate mica din el sa poata fi aplicat imediat daca este necesar. Cand ati terminat de intins ziarele, imprastiati un strat de mulci (10-15 cm) uniform peste ziare, presandu-le bine. Dupa ce ati terminat, puteti uda peste intreaga zona, compactand mulciul.

 

distrugerea_ierbii_400
Strat de mulci folosit pentru eliminarea ierbii

 

Gata!

 

Mai trebuie doar sa asteptati (cateva luni) pentru ca ziarele si compostul sa omoare iarba. Iarba, ziarele si compostul se vor descompune in cele din urma, adaugand nutrienti solului. In plus, in acest fel vei recicla ziarele.


Tu ce zici?