No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Otetul – ucigasul natural de buruieni

Ultima modificare: 2010-08-18 | Primul publicat: 2010-08-03
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Otetul – ucigasul natural de buruieni
Starpirea buruienilor este una dintre intrebuintarile otetului. In cazul unui gazon organic, otetul poate functiona ca un starpitor de buruieni natural, foarte la indemana. Acidul acetic continut in otet este cel care are puterea de a omori buruienile. 

 

Cu cat procentul de acid acetic este mai mare, cu atat va fi mai eficient daca il vei folosi ca si ucigas natural de buruieni. Otetul alimentar cel mai obisnuit are o concentratie de 5% (5 grade acetice), deci va fi nevoie de aplicari repetate atunci cand folosesti acest ierbicid natural.

 

Precautii in folosirea otetului?


Daca te afli in batalia impotriva buruienilor de pe gazon, ai grija sa aplici otetul direct pe buruiana, fara ca acesta sa ajunga in contact cu iarba. De ce? Pentru ca daca otetul poate fi folosit ca si ierbicid natural, nu inseamna ca nu poate provoca daune daca este folosit gresit. Otetul nu poate face diferenta, si din acest motiv poate provoca daune ierbii din gradina sau gazonului.

Pentru a nu strica iarba, "picteaza" buruiana cu o pensula inmuiata in otet. Daca folsesti un spray cu otet, nu apasa clapita spray-ului pana cand nu esti foarte aproape de buruiana. Nu folosi spray-ul cand bate vantul, deoarece vantul ar putea cara picaturile de otet in locuri in care nu doresti sa ajunga - pe iarba ta.

 

 

Buruieni
´Vopsiti´ buruienile cu otet

 

 

 

Din cauza acestor precautii, se pare ca otetul nu este un ierbicid natural foarte eficient pentru gazon. Asta face ca otetul sa fie foarte eficient in zone in care iarba gazonului si alte flori de cultura sa nu fie prin apropiere , cum ar fi curtile interioare si aleile (acolo unde buruienile rasar printre crapaturi).

Dar daca te afli in plin proces de indepartare a unei papadii, nu ar strica sa-ti completezi eforturile folosind otetul. Dupa ce ai scos cat ai putut de mult din radacina, cu grija pune niste otet in gaura din pamant. Otetul se va scurge in pamant, distrugand orice bucata de radacina pe care ai ratat-o. Dupa aceea, astupa gaura cu pamant si pune seminte de iarba, pana ce o alta buruiana oportunista nu va ocupa locul liber lasat de papadie.

Exista o alta precautie legata de folosirea otetului ca si ierbicid natural, dar aceasta este una comuna tuturor ierbicidelor chiar si chimice, si anume: trebuie sa repeti aplicarea otetului pentru a-ti vedea treaba facuta cum trebuie, tinand cont de faptul ca buruienile nu se dau usor batute. Acest lucru este valabil in special cand este vorba de buruienile perene, puternice acum dupa ce ani de zile s-au straduit sa faca fata provocarilor mediului. Otetul va fi mult mai eficient in cazul buruienilor tinere.

Dar, tinand cont de faptul ca otetul este sigur si ieftin, toate aceste obiectii nu sunt atat de importante incat sa impiedice folosirea otetului ca si ierbicid natural. Daca doresti sa folosesti un ierbicid natural si esti pregatit sa repeti de mai multe ori aplicarea lui, otetul este ceea ce ai nevoie.

 

 

Cand sa folosesti otetul?


Atunci cand alegi sa folosesti controlul natural al buruienilor, mergi direct la inima problemei si cunoaste-ti dusmanul! Studiaza buruiana cu care te razboiesti, inainte de a folosi otetul impotriva ei. Stropeste buruienile anuale cu otet inainte ca ele sa faca seminte, pentru a le impiedica sa asigure o noua generatie care sa-ti dea dureri de cap anul viitor. Toamna devreme este momentul propice pentru a folosi otetul ca si ierbicid natural impotriva buruienilor perene. Este momentul in care vei putea folosi otetul impotriva papadiilor (dar pana atunci, smulgele florile ori de cate ori apar, pentru a le impiedica sa faca seminte). Desi frunzele mor iarna, papadiile continua sa traiasca prin radacinile lor.

Din fericire, cunostinte minime de botanica de vor ajuta in batalia ta impotriva buruienilor perene precum papadiile. Toamna devreme, nutrientii sunt transferati din frunzele papadiilor in radacinile lor. Acest transfer, care continua pana la primul inghet care le va ucide, iti ofera posibilitatea sa lovesti papadiile exact acolo undele doare mai tare! Otetul, acest ierbicid natural, aplicat in aceasta perioada a anului este absorbit de frunze si dus catre radacini, folosind acelasi traseu ca si nutrientii. Iar plantele sunt omorate - in mod natural. Se poate sa fie nevoie de aplicari repetate.

 

Cum sa aplici otetul?

 

Urmareste starea vremii si afla cand in zona in care locuiesti va fi cateva zile la rand vreme insorita. La inceputul acestei perioade, sprayaza sau "picteaza" buruienile de care vrei sa scapi.

De ce este nevoie de o perioada insorita?


1. Trebuie sa saturezi frunzele buruienii cu otet, iar ploaia va spala otetul de pe frunzele plantei.
2. Buruiana primeste adevarata lovitura in urmatoarele doua zile dupa ce ai aplicat otetul, cand soarele loveste frunzele.

Daca folosesti otetul ca si ierbicid natural, poti fierbe otetul inainte de a-l aplica. Prin fierbere, poate creste concentratia in acid acetic a otetului, dar acest experiment nu a fost studiat inca in mod stiintific. Dar, sigur nu ar fi o problema sa fierbi otetul; de fapt, s-au obtinut succese in lupta impotriva buruienilor prin folosirea apei fierbinti aplicate pe buruieni. Prin urmare, otetul fiert va ataca buruiana de pe un front suplimentar.

 

 

 

buruieni 2

 

Foloseste otet cu o concentratie mai ridicata


Exista posibilitatea sa gasesti otet cu o concentratie mai mare decat cea obisnuita. Astfel de produse pot fi gasite in magazine specializate sau la cei care aprovizioneaza restaurantele. Dar, ele devin mai putin sigure decat otetul obisnuit. Ai putea chiar sa presupui ca nu mai folosesti un ierbicid natural. Si apoi, este destul de multa bataie de cap cu procurarea unui astfel de otet, iar ideea acestui articol a fost sa faci cunostinta cu un ierbicid natural, ceva ce se gaseste pe raftul din bucatarie si poti experimenta cu el.


Tu ce zici?