No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Mulciul - "patura" de bun gust pentru gradina

Ultima modificare: 2010-03-26 | Primul publicat: 2010-03-16
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Mulciul - "patura" de bun gust pentru gradina
Mulciul are acelaşi rol ca şi pătura pentru pat: estetic şi practic. Dar la ce foloseste mulciul? Cum să îl folosim impotriva buruienilor? Iata cateva idei practice pentru proprietarii de grădini!

La ce se foloseste mulcirea ?

 

Mulcirea este buna a proteja partea fertila a solului de factorii externi si interni. In zilele noastre, prin acoperirea pamantului cu resturi vegetale nu numai protejam ci si decoram gradina. Fiecare gradina exprima personalitatea proprietarului, iar mulcirea, ne ofera solutia ideala pentru formarea imaginii gradinii intr-un timp scurt.

 

scoarta de copac

 

De ce este buna mulcirea ?

 

Folosind un strat de resturi vegetale gradina noastra va deveni estetica si ne va incanta privirea. Dar in afara de partea estetica exista si multe caracteristici practice.

 

1. Regleaza umiditatea

 

Solul, in multe cazuri nu poate absorbi precipitatiile abundente, asa ca in cazul ploilor torentiale de vara, apa nu prea ajunge la plante. Caldura mare de vara evapora repede umezeala, inainte ca plantele sa o poata absorbi. Mulciul potrivit lasa sa patrunda precipitatiile si opreste evaporarea rapida. In felul acesta apa ajunge la mai multe plante, de aceea partile acoperite cu resturi vegetale trebuie udate mai rar.

 

2. Inhiba dezvoltarea buruienilor

 

Semintele buruienilor asteapta in partea superioara a solului circumstante favorabile ca sa rasara. Prin utilizarea mulciului putem sa creem un mediu ostil pentru dezvoltarea buruienilor. Nefavorabile sunt si absenta luminii (cu cat e mai dens si mai marunt mulciul, cu atat este mai eficient), mediul usor acid si caldura (prin descompunerea materialelor naturale).

Pentru a ajunge la efectele enumerate mai sus, metoda cea mai raspandita este folosirea scoartei de brad.

Se poate intampla, mai rar, sa iasa totusi cate o buruiana (de obicei acest lucru se intampla daca stratul de mulci este subtire). Aceste buruieni au radacini firave asa ca le putem smulge cu o singura miscare.

 

mulci
mulci

 

Ce sa folosim impotriva buruienilor ?

 

Cunoasteti-va posibilitatile! De la metodele strabunilor pana la tehnologia din zilele noastre. Aceste tehnici le putem imparti in 3 mari grupe!

 

1. Metoda traditionala

 

Si strabunii nostri cunosteau mulcirea. Pentru acoperiea teritoriilor mari foloseau produse auxiliare agricole; in gospodariile mari si azi putem sa ne intalnim cu aceasta metoda.

  • Avantaje: ieftin, ecologic
  • Dezavantaje: eficacitate scazuta,nu este decorativ.
  • Exemplu: paie

 

2. Metoda stiintifica: (chimicale)

 

Se poate utiliza pentru aproape orice tip de buruiana. Rezultatele sunt imediate, insa nu este nociva doar pentru buruieni. In primul rand metoda este buna pentru starpirea buruienilor pe o suprafata mare.

  • Avantaje: rapida, eficienta
  • Dezavantaje: nu (intotdeauna) este ecologica, scumpa
  • Exemplu: Dicopur


3. Metoda moderna (naturala)

 

Se refera la folosirea fara chimicale a materialelor din natura. Mulcirea se poate utiliza preventiv sau dupa curatarea solului.

  • Avantaje: ecologica, destul de ieftina, durabilitate (1-2 ani)
  • Dezavantaje: se foloseste dupa curatarea solului, necesita reumplere
  • Exemplu: scoarta de brad

 

 

Mulcirea creste cantitatea de substante organice din sol

 

Reduce variatiile de temperatura la nivelul solului si contribuie cu substante organice la compozitia mai buna a acestuia. Conform specialistilor, in conditii ideale, minim 6% din compozitia solului trebuie sa reprezinte substantele organice, care ajuta la pastrarea permeabilitatii solului, facilitand patrunderea nutrientilor pana la radacini.

 

mulci
mulci

 

Mulciul este bun si pentru marcarea potecilor din gradina

 

Cararea acoperita cu scoarta tare de copac este o solutie ecologica si creaza o atmosfera prietenoasa. Mulciul format din bucatele de scoarta, cu proprietati de retinere a apei, se poate pune usor pe o astfel de carare - ce ne promite plimbari placute.

 

carari cu mulci
carari cu mulci

 

Iarna-vara mulciul protejeaza termic

 

Cararea si straturile de flori acoperite cu mulci rezista oricaror anotimpuri: iarna retine caldura, si nu ingheata radacinile, vara opreste incalzirea excesiva a solului

Pe langa faptul ca se afla in contrast cu varietatea de culori a florilor, mulciul cu tonuri inchise, multicolor, scoate in evidenta plantele si ofera un efect natural.

 

Idei pentru folosirea mulciului

 

  1. Exista mulci de multe tipuri, feluri si culori. Mulciul din cedru, este sfaramicios, are culoarea rosiatica, un miros placut si se poate pune sub orice copac sau planta proaspat sadita.
  2. In zonele in care urmeaza sa rasara plante sa punem un strat mai subtire de mulci.
  3. Nu vrem sa "sufocam" planta deci sa evitam acoperirea bazei tulpinii cu mulci.
  4. Mulciul trebuie folosit cu prudenta la plantele cu bulbi, ale caror frunze nu s-au dezvoltat inca, respectiv, nu s-au uscat dupa inflorire. Eventual putem folosi o nuanta diferita.
  5. Majoritatea musafirilor nici n-o sa observe aceste diferente de nuanta, noi insa vom sti toamna unde avem bulbii.

Tu ce zici?