No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum se face extractul de urzica?

Ultima modificare: 2010-05-19 | Primul publicat: 2010-05-19
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum se face extractul de urzica?
Ingrasamintele verzi, pot fi obtinute chiar si in gospodarie, fara a depune un efort financiar prea mare. Solutiile din plante fac de multe ori adevarate minuni: hranesc legumele fara sa le supuna unei cresteri vertiginoase si nu schimba structura solului.

 

Ingrasamintele verzi sunt o modalitate extraordinara de fertilizare, recomandata mai ales persoanelor cu mai putina experienta in ale gradinaritului. De exemplu, fertilizand tomatele cu zeama de urzica, se pot observa efectele acestei solutii de la o zi la alta. Zeama de urzica poate fi utilizata ca atare sau in combinatii cu alte solutii din plante. Un efect deosebit il are amestecul de zeama de urzica cu o solutie obtinuta din mai multe specii de plante medicinale in proportie de 1:1 (un litru zeama de urzica la un litru solutie din plante medicinale). In perioada de vegetatie, putem sa fertilizam chiar si de mai multe ori cu solutii din plante, daca este nevoie.

 

Cum se prepara extractul de urzica?

 

Prepararea acestor solutii este foarte usoara: alegem un butoi din lemn sau folosim un recipient din piatra, ceramica sau material plastic. Este important sa nu preparam zeama de urzica intr-un recipient de metal, deoarece in momentul fermentarii se obtin diferite combinatii care pot afecta peretii vasului. Urzica poate fi culeasa si de doua-trei ori pe an intotdeauna inainte de inflorire.
Pentru prepararea solutiei avem nevoie de aproximativ un kilogram de urzici, la aceasta cantitate de plante se adauga zece litri de apa statuta, daca e posibil, apa de ploaie.
Putem sa respectam mai usor proportiile daca umplem vasul cu urzici, le tasam bine si adaugam cantitatea de apa necesara pentru a acoperi urzicile in totalitate. Urzica maruntita fermenteaza mai repede. Este foarte important ca urzica sa fie acoperita de apa, de aceea este bine sa fixam plantele cu niste pietre, astfel se accelereaza procesul de fermentare.

 

maruntirea urzicilor
maruntirea urzicilor

 

preparare extract urzici
preparare extract urzici

 

O data pe zi trebuie amestecata bine solutia, astfel incat sa patrunda mult oxigen in zeama. Aproximativ la 24 de ore dupa prepararea solutiei, sa adaugam la zece litri de zeama un pumn de praf de roca si daca avem posibilitatea si cateva picaturi de valeriana. Acestea ajuta la estomparea mirosului neplacut al solutiei.
Fermentarea se face mai repede la soare decat la umbra. Solutia care a fermentat complet are urmatoarele caracteristici: culoarea ei devine mai inchisa, nu mai face spuma si mirosul neplacut nu mai este foarte puternic.
Din acest moment putem acoperi recipientul si cu un capac.
Solutia de urzica se poate pastra sub aceasta forma pe o perioada mai lunga si poate fi utilizata oricand. Inainte sa stropim plantele cu zeama de urzica solutia se dilueaza cu apa in proportie de 1:10 (un litru solutie la zece litri de apa).
Pentru a stropi si frunzele cu aceasta solutie trebuie sa o strecuram printr-o strecuratoare fina, pentru a nu infunda aparatul de stropit.
Drept recunostinta pentru fertilizarea cu zeama de urzici (care este ieftina si eficienta), legumele din gradina noastra ne vor rasplati cu o recolta bogata. Doar mazarea, fasolea, usturoiul si ceapa nu tolereaza fertilizarea cu aceasta solutie bogata in azot!

 

fertilizarea stratului de legume
fertilizarea stratului de legume

 

 

Sfat practic!

Recipientul in care preparam extractul de urzica, trebuie acoperit obligatoriu cu o plasa de sarma fixata pe vas. Astfel solutia primeste suficient aer necesar fermentarii, iar plasa se indeparteaza mai usor cand trebuie sa amestecam. Acoperirea se face mai mult din precautie, pentru ca sa nu patrunda in vas pasarile sau alte animale mici.

 

gradina de legume
gradina de legume

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura Casa. Mai multe puteti citi in cartea "Gradina de legume" pe care o puteti comanda aici!

 


Tu ce zici?