No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Rosia

Ultima modificare: 2009-11-23 | Primul publicat: 2009-02-05
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Rosia
Deşi roşiile sunt printre cele mai crescute legume, nu sunt cel mai uşor de îngrijit. O mare varietate de dăunători şi boli atacă roşiile înainte ca tu să fi gustat din ele. Iată ce trebuie să faci pentru a proteja roşiile:

 

1. Solul potrivit pentru cultivarea roşiilor

 

Ca şi alte legume, roşiile cresc cel mai bine într-un loc cu mult soare şi un sol asanat, aşa încât eviţi şi o parte din bolile care preferă umbra şi umezeala. Este bine să nu plantezi roşiile în acelaşi loc în fiecare an deoarece unele boli pot rămâne în sol.

Dacă ai un sol slab sau nu poţi să plantezi roşiile în alt loc în fiecare an, încearcă să le creşti în ghivece. Majoritatea planturilor de roşii se dezvoltă bine în ghivece mari umplute cu pământ special pentru legume crescute în ghiveci. Doar asigură-te că ghiveciul este suficient de mare, cel puţin 30 cm diametru, sunt specii de roşii care pot ajunge până la 1,5 înalţime până toamna.

 

2. Alege soiuri potrivite cu situaţia ta

 

Sunt o mulţime de soiuri de vânzare. Sunt unele soiuri timpurii, altele tardive, rezistente la seceta, la umiditate excesivă. Alege pe cea care ţi se potriveşte.

De asemenea ţine cont ca soiul pe care îl alegi să fie rezistent la boli şi dăunători. De obicei pe spatele pachetului de seminţe este trecut şi dăunători şi bolile la care rezistă.

 

3. Ai grija de plantele tale

 

Îngrijirea superficială a plantelor le slăbeşte şi le predispune atacului plantelor şi dăunătorilor. Aveţi grijă ca roşiile să fie bine udate în timpul perioadei secetoase şi fertilizate corespunzător.

Este recomandat să udaţi plantele la prânz, aşa încât să aibă timp să absoarbă apa până seara când se răceşte temperatura.

 

4. Boli şi dăunători:

 

  • Roşii crăpate: De obicei acesta este un semn ca plantele sunt exagerat de udate şi fertilizate. Soluţia? Udaţi cu moderaţie.
  • Roşiile au la capăt zone uscate, şi închise la culoare: Boala apare de obicei datorită lipsei de calciu în timpul formării fructului. Ar putea fi cauzat de folosirea unui fertilizant cu prea mult nitrogen sau udarea iregulata. Soluţia? Culegeţi fructele afectate şi udaţi moderat şi regulat.

 

articole
Rosie bolnava

 

  • Frunzele vechi au pete maro şi negre: Tăciunele timpuriu este boală ce modifică frunzele vechi. Rupeţi frunzele imediat ce vedeţi petele, aşa s-ar putea preveni extinderea bolii. Împrăştierea cu fungicid poate ajuta atât timp cât îl aplicaţi înainte de stabilirea bolii.
  • Frunzele vechi au pete de un verde deschis, frunzele par deshidratate: Acesta este tăciunele târziu. De îndată ce vedeţi frunze afectate culegeţi-le.Fungicidul are efect doar dacă este aplicat înainte ca boala să se extinda prea mult.
  • Frunzele se îngălbenesc şi se veştejesc: Două boli ce apar frecvent: fuzarioze şi verticilioze. Partea bună este că amândouă sunt tratabile. Primul pas este împiedicare transmiterii la bolile sănătoase: culegeţi frunzele infectate.Se tratează prin măsuri complexe: dezinfectarea substratului (fuzariozele şi verticiliozele pot supravieţui până la 80 cm adâncime în sol) şi apoi aplicarea de un fungicid.
  • Omizi care mănâncă frunzele: Omidele pot să mănânce rapid planturile. O soluţie organică ar fi culegerea omidelor şi apoi zdrobirea lor. Folosiţi Bacillus thuringiensis, o bacterie ce atacă şi omoară omidele.

Tu ce zici?