No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre cartofi

Ultima modificare: 2010-09-28 | Primul publicat: 2010-09-24
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre cartofi
Cartofii sunt o componenta obisnuita a mesei de pranz, precum si a micului dejun. Cartofii goi nu sunt prea gustosi, dar numeroasele moduri in care ii gatim si servim precum si o larga varietate de condimente, ierburi si sosuri care se adauga sau se pun peste acestia ii transforma intr-un adevarat deliciu culinar.

In ciuda utilizarii foarte frecvente la masa, este surprinzator faptul ca multi gradinari nu cultiva cartofi in gradina casei. Doua sau trei cuiburi de cartofi nu pot fi considerate o suprafata mare. Si nici nu necesita multa ingrijire.

Cartoful este originar din America de Sud, din regiunea muntilor Anzi, si a fost adus in Europa de catre conchistadorii spanioli la inceputul secolului al XVI-lea. Chipsurile au fost prima data facute la data de 24 august 1853 de bucatarul George Crum in Saratoga Springs, New York.

 

Cultivarea cartofilor

 

Cartofii se dezvolta cel mai bine in solurile moi imbunatatite cu gunoi de grajd. Oriunde exista pamanturi cu ingrasamant se vor gasi si culturi de cartofi. La pregatirea solului, adaugati compost la trei-sase centimetri adancime in sol. Cartofii pot fi plantati cu cel putin doua saptamani înainte de ultimul inghet din zona. Ei sunt sensibili la ger, dar le ia cateva saptamani pentru a dezvolta radacina si tulpina aeriana.


cartof inflorit
Planta de cartof inflorita

 

Plantarea cartofilor

 

1. Cea mai comuna forma de plantare este in "dealuri". Pregateste si marunteste solul. Pune doi sau trei cartofi in sol iar apoi acopera cartofii cu pamant sub forma unui "deal" de trei-patru centimetri. Uda foarte bine. Varful dealurilor trebuie sa fie la o departare egala cu lungimea unui picior.

2. O a doua metoda,  este de a face brazde. Sapa un sant de sase - opt centimetri adancime. Completeaza jumatate din adancimea de transee cu un amestec de compost, mulci, paie şi sol de gradina. Aseaza cartofii in sant la fiecare patru-sase centimetri. Acopera cu pamant si mulci aproximativ trei-patru centimetri.

 

plantarea cartofilor in brazde
Plantarea cartofilor in brazde

 

Fertilizeaza la fiecare doua pana la patru saptamani. Ingrasamintele bogate in azot vor ajuta la dezvoltarea unei plante cu frunze verzi in detrimentul dezvoltarii radacinilor. Un bun ingrasamant pentru cartofi contine un nivel scazut de azot, precum si un nivel ridicat de fosfor.  Pe masura ce plantele cresc adauga pamant in jurul plantelor la fiecare saptamana sau doua. Nu lasa tuberculii sau cartofii expusi la soare. Poti chiar sa acoperi solul din jurul plantelor cu compost, mulci sau plastic negru.

Cartofii expusi la soare vor avea culoarea verde. Ei produc, de asemenea, o toxina care este otravitoare pentru om. Arunca orice cartof care este verde.

 

Recoltarea cartofilor


Cateva saptamani mai tarziu, dupa ce planta s-a dezvoltat suficient, sapa printre radacini, foarte atent, pentru a vedea daca cartofii au dezvoltat tuberculi suficient de mari pentru recoltare. Ai grija sa nu rupi radacina principala a plantei la cartofii noi. Inlocuieste totodata mulciul sau solul din jurul plantelor. Odata ce acestia au devenit suficient de mari pentru consum, poti recolta cantitatea de care ai nevoie pentru mesele tale individuale. Dupa ce plantele au murit scoate totul afara din pamant. Fii atent sa sapi suficient de adanc ca sa nu tai cartofii in timpul recoltarii.

Recoltarea cartofilor se poate face si dupa ce planta s-a ofilit. . Ei vor ramane perfect sanatosi si in siguranta in solul din gradina ta chiar saptamani intregi dupa ce planta a murit. Insectele si daunatoriii cu toate acestea vor fi o problema. Vei fi invadat de insecte sau soareci care ataca recolta.

Soiurile de cartofi timpurii au nevoie de 70 pana la 90 de zile pana ajung la maturita, soiurile de mijloc de sezon 90 - 120 de zile, soiurile tarzii de 120 pana la 140 de zile.

Cartofii sunt destul de sensibili la inghet. Poti sa-i pui in pamant inainte de ultimul inghet, dar calculeaza timpul in asa fel incat sa nu incolteasca inaintea ultimului inghet. Soiurile tarzii sunt, de asemenea, sensibile la inghet toamna, chiar si la inghetul usor.

 

Bolile si daunatorii cartofilor


Cartofii sunt atacati de aceleasi boli ca si rosiile. Fungicidele vor ajuta impotriva ciupercilor. Daca planta devine prea stufoasa, circulatia aerului va fi afectata si astfel cresc sansele de imbolnavire. Nu ezita sa raresti frunzele unei plante stufoase pentru a intensifica circulatia aerului.

Cartofii sunt predispusi la o serie de daunatori. Cel mai frecvent si distrugator daunator este gandacul de colorado.

O reteta de casa impotriva gandacului de colorado: fierbe rubarba, las-o sa se raceasca, apoi toarn-o in jurul plantelor.

Rezistenta:


Tu ce zici?