Portaltoiul la mar din ce pom trebui sa fie?
Marul cultivat face parte din genul Malus. Portaltoii folositi fac parte din aces gen. Altoirea se face de obicei pe mar salbatic sau paduret (pentru amatori).
Citeste tot raspunsul »
Beneficiul principal al morcovului este continutul ridicat de caroten. Acest compus este supus conversiei chimice pentru a forma vitamina A in ficat care este absolut necesara pentru o vederea buna, la fel ca si carotenul -un nutrient important, intrucat actioneaza in prevenirea orbirii noturne. Pisati sau razuiti, morcovii cruzi sunt un tratament eficient si sigur al infectiilor cu viermisori.
Remediile bazate pe morcovi au fost folosite pentru a contracara dereglari precum cistita si pietrele la rinichi, in vreme ce semintele poseda efecte diuretice si carminative, putand ajuta la stimularea menstruatiei, alinarea mahmurelii si pentru a usura colicile gazoase. Morcovii mai pot fi folositi impotriva raului de inaltime, riduri, cancer la plaman, cancer la prostata.
Morcovul salbatic este indigen continentului European. Interesant este ca radacina de culoare portocalie a morcovului a fost prima oara cultvata ca o varietate distincta in Olanda, pentru a onora regalitatea. Radacinile sunt culese la sfarsitul verii, in timp ce semintele pot fi recoltate vara tarziu sau toamna timpuriu.
Speciile de morcovi care cresc in salbaticie prefera locurile cu expunere buna la razele soarelui, in soluri drenate, neutre pana la alcaline, constituind totodata sursa principala de hrana pentru omidele “Swallow tail’. Sunt considerati plante daunatoare in multe regiuni ale Americii de Nord deoarece planta se raspandeste rapid si aglomereaza spatial, provocand dificultati dezvoltarii vegetatiei native. Se inmulteste prin seminte de morcov sadite in lunile august sau septembrie si cateodata in aprilie.
Morcovii salbatici contin flavonoizi, uleiuri volatile - inclusiv asaron, carotol, pinen si limonen. Morcovul comestibil pe de alta parte, contine zaharuri, pectina, caroten, vitamine, minerale si asparagines, iar frunzele au in componenta cantitati semnificative de porfirine care stimuleaza glanda pituitara si conduc la eliberarea de niveluri ridicate de hormoni sexuali.
![]() |
![]() |
Infuzia de radacina de morcov poate fi preparata prin infuzarea unei lingurite de planta uscata intr-o cana de apa fiarta pentru 10, 15 minute. Odata ce acest procedeu a fost efectuat, strecoara si raceste infuzia, utilizand-o comform indicatiilor. Infuzia poate fi consumata de trei ori pe zi pentru tratarea diferitelor boli. Infuzia de seminte de morcovi poate fi preparata prin pisarea unei treimi de linguri pana la o lingura plina de seminte intr-o cana de apa fierbinte. Strecoara si consuma in acelasi dozaj ca si infuzia de radacina. Tinctura de morcov poate fi folosita de 3 ori pe zi, 1 sau 2 ml de tinctura pe doza.
Frunzele si tulpinile morcovului sunt culese de obicei in lunile iunie si august, cand planta infloreste total sau, cand planta da seminte in august si septembrie, in toamna.