No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Papadia - planta medicinala

Ultima modificare: 2010-11-05 | Primul publicat: 2010-11-05
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Papadia - planta medicinala
In ultima vreme papadiile au devenit o afacere foarte profitabila, salata de papadie fiind considerata, in zilele noastre, o delicatesa in multe state europene. Papadia este si o planta medicinala din care se fac ceaiuri, tincturi si alifii.

Te intebi cum de poate fi considerata papadia o leguma? Ei bine, afla ca ea chiar este o leguma! Poate ca pentru micutul tau e doar o floare pe care o aduce mamei, pentru un proprietar de gazon e o buruiana iritanta de care cu greu poate scapa, insa pentru un cultivator de papadii, acestea sunt  legume. In Statele Unite, chiar si cercetasii au de multe ori in sacose papadii, pe care sa le manance in caz ca se ratacesc. Acestea sunt aprociate pentru frunzele lor bogate in vitaminele A si C, fier, precum si diferite minerale, fiind una dintre putinele legume care poate fi atat mancata, cat si...bauta. Si apropo de bauturi, as dori sa va spun ca din papadii se pot face ceaiuri, cafea (ati citit bine) si chiar.... vin. In plus, papadiile sunt plante medicinale.

Cum spuneam, din papadii se poate face vin. Cel mai interesant este ca reteta este aceasi cu cea a vinului normal. In localitatea Dover din statul american Ohio se organizeaza annual un festival al papadiei, care la sfarsit se incheie printr-un concurs de gatit. Daca doriti sa cultivati aceasta planta, trebuie stiti ca seminele nu sunt foarte usor de procurat.

 

Papadia si semanatul

 

Papadiile nu necesita foarte multa ingrijire, putand fi amplasate oriunde in gradina. Au nevoie doar de putina atentie si ingrijire. Semintele de papadie pot fi sadite in pamant cu 4-6 saptamani inainte de ultimul inghet. Lasati o distanta de aproximativ 15 cm intre randurile de plante, iar intre plante de pe acelasi rand chiar si 10 cm sunt suficienti; papadiile nu sunt genul de plante care se simt inghesuite.

 

planta de papadie
papadie

 

Cultivarea papadiei

 

Papadiile cresc oriunde, insa cel mai bine se dezvota pe solurile bogate si umede; in contrast, caldura excesiva si seceta va face ca frunzele sa devina amare. Pentru a albi putin frunzele interioare, incercati sa legati frunzele, astfel ele vor deveni mai moi si dulci. Maturitatea: este atinsa intre 85 si 90 de zile.

 

Moduri de preparare a papadiei


Fiecare parte din papadie este comestibila:

  • Radacinile - Folosite pentru ceaiul de papadie
  • Coroana (partea alba de la nivelul solului) este folosita in salate sau in alte retele culinare.
  • Frunzele- Folosite in salata de papadie sau gatite ca si legume, este recomandat sa le culegeti primavara, deoarece altfel odata cu timpul vor deveni amare.
  • Floarea- Din floare se face vinul. Si da, ati ghicit, e nevoie de extrem de multe flori pentru a obtine vin de papadie!
  • Nu doar ca au o valoare nutritiva mare, insa au si multe intrebuintari in medicina. Astfel, papadia trateaza acneea si unele afectiuni ale inimii, precum si probleme ale ficatului sau dificultatile de vedere

 

papadie cu seminte
Papadie cu seminte

 

 

Papadiile sunt plante perene rezistente, ele cresc oriunde, indiferent de tipul de sol existent, fiind tolerante la frig sau inghet.


Tu ce zici?