No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Plante medicinale pentru ceai

Ultima modificare: 2010-09-20 | Primul publicat: 2010-09-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Plante medicinale pentru ceai
Ceaiurile din plante medicinale sunt folosite pentru vindecarea mai multor boli sau afectiuni, de la artrita la depresie. Daca doresti si tu sa ai in gradina plante de ceai de ale caror beneficii sa te bucuri, invata cum sa le cultivi.

Pentru prepararea ceaiului vei avea ai nevoie de:


  • Plante medicinale;
  • Foarfeca;
  • Vas de ceai;
  • Cesti.

 

ceai din plante medicinale



Instructiuni de cultivare


1. Ia in considerare motivele pentru care doresti sa cultivi plante de ceai. Daca doresti doar sa cultivi niste plante din care sa poti face un ceai gustos, ar fi mai bine sa alegi plante a caror aroma iti place. Daca  doresti sa folosesti ceaiul in scopuri medicinale, va trebui sa cercetezi modul in care actioneaza fiecare planta asupra sanatatii,  pentru a vedea care este cea potrivita.

2. Selecteaza o zona care primeste cel putin 6 ore continue de raze solare directe. Fii atent la orice cladire sau copac care ar putea umbri terenul cultivat. In plus, zona care pare insorita primavara, inainte ca arbori sa infunzeasca, poate deveni o zona destul de umbroasa dupa ce copacii vor forma o bolta de frunze. Nu ignora faptul ca umbrele produse de cladiri vara sunt diferite fata de cele produse in lunile de iarna datorita diferentei in privinta unghiului de incidenta a luminii soarelui din timpul zilelor calde si lungi de vara, deci asigura-te ca stii unde va cade umbra in timpul sezonului de crestere al plantelor tale.

3. Pregateste zona prin ararea solului la o adancime de 20-25 cm. Inlatura orice piatra sau resturi si lucreaza pamantul pana cand devine aerisit si sfaramicios, asigurandu-te ca zona ofera un drenaj bun, deoarece multe plante medicinnale  se dezvolta bine in soluri nisipoase si prefera un sol uscat. Verifica nevoile plantelor pe care vrei sa le cresti inainte de a adauga compost sau ingrasamant.

menta

4. Alege ierburi care intrunesc specificatiile tale particulare.

5. Incearca mai multe specii de menta pentru a crea ceaiuri minunat ar

omatizate. Menta vine intr-o gama larga de arome, de la cea traditionalala cea de portocale, ananas, lamaie, mar si chiar si ciocolata, fiind recunoscuta pentru proprietatile sale linistitoare si facilitarea digestiei. Pentru a adauga un plus de aroma si savoare se pot utiliza si in combinatie cu alte plante. Utilizeaza doar frunzele proaspete pentru a face ceai.

6. Cultiva musetel pentru un ceai relaxant, care favorizeaza somnul. Musetelul inflorit arata superb pe marginile bordurilor sau in parcele de flori, putand tolera umbra partiala si fara a necesita un sol fertil. Creste de-a lungul drumurilor daca solul este uscat. Pentru ceai se folosesc florile, si nu frunzele asa cum se procedeaza in cazul altor  plante.

7. Planteaza trandafiri pentru a obtine o rezerva de macese de trandafiri. Acestea sunt pastaile de seminte rosii care apar dupa ce trandafirul a inflorit. Taie maceasa in jumatate si adauga 3-4 macese de trandafiri proaspete, spalandu-le inainte de a le folosi, apoi inmoaie-le in apa clocotita timp de 3-5 minute pentru un ceai rapid. O inmuiere de 20-30 de minute va imbunatati valoarea medicinala a majoritatii plantelor, ceaiul din macese de trandafiri constituind o buna sursa de vitamina C.

8. Cultiva lavanda pentru un ceai calmant care reduce tensiunea si amelioreaza durerile de cap. Parfumul de lavanda este recunoscut si ca un adjuvant pentru un somn odihnitor. Asigura-te ca plantezi o multime de lavanda deoarece florile sunt partea utilizata pentru ceai, nu frunzele. Recolteaza-le de indata ce prezinta semne de deschidere. Nu lasa florile sa se deschida complet!

 

Lavanda
Lavanda

 

9. Cultiva cimbru ca sursa de ceai care combate problemele digestive sau alunga durerile de gat. De la aceasta planta medicinala se utilizeaza frunzele. Taie 2 sau 3 lingurite de cimbru proaspete si inmoaie-le in apa clocotita pentru 20-30 de minute.

 

 

Sfaturi si recomandari

  • Pentru a profita la maximum de efectele benefice ale unei plante medicinale, inmoaie ierburile proaspete in apa clocotita pentru 20-30 minute.
  • O regula de baza in prepararea ceaiului este sa pui 2-3 lingurite de plante pentru fiecare ceasca de apa clocotita. Inmuierea mai lunga va intensifica savoarea.
  • Verifica orice planta inainte de a face ceai din ea, pentru a evita surprizele neplacute.

 


Tu ce zici?