No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 

Retete cu gutui (II)

Ultima modificare: 2010-11-30 | Primul publicat: 2010-11-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Retete cu gutui (II)
In articolul ”Retete cu gutui (I)” v-am prezentat cateva preparate facute din gutui. Delectati-va in continuare simturile, citind continuarea articolului!

Continuarea articolului "Retete cu gutui I"


1. Pasta de gutui (marmelada de gutui)

 

Avem nevoie de: 1 kg pulpa de gutui, fiarta si data prin sita se pune intr-o cratita.

Se fierbe pe plita pe o caramida, amestecandu-se cu o lingura din lemn si cand incepe sa se ingroase se adaugi 400 g zahar (la 1 kg pasta), scortisoara si vanilie dupa gust, si se lasa sa fiarba in continuare pana scade ca o marmelada. La sfarsit marmelada de gutui se pune intr-un vas, de preferinta de lut si se introduce in cuptorul potrivit de incalzit, sa se intareasca. Aceasta uscare la cuptor se repeta de 2-3 ori, pana se va intari pasta bine, apoi se taie in cubulete cu latura de 2-3 cm care se presara cu zahar pudra, se invelesc in hartie de celofan si se asaza in cutii. Se pastreaza la loc uscat.

 

2. Mancare de gutui

 

Avem nevoie de: 1,5 - 2 kg gutui, 200 g zahar, 100 ml ulei, 50g faina, 100 ml vin.

Gutuile se spala bine si se sterg cu un prosop de bucatarie, fara a se curata de coaja. Se taie apoi in sferturi, se scot cu cutitul portiunile tari (pietroase) si semintele, dupa care se mai taie in felii de marime potrivita (ca cele de portocale).

Feliile se trec pe rand prin faina si se prajesc in ulei bine incins dupa care se scot in alt vas. In uleiul ramas se pune restul de faina si zaharul, se amesteca, la foc mic, pana ce zaharul incepe sa se caramelizeze. S stinge apoi cu 100 ml vin si 200-300 ml apa si se amesteca pana se dizolva totul si se da in cateva clocote, dupa care se rastoarna peste gutuile prajite si se mai lasa sa fiarba cateva minute. Mancarea de gutui se serveste calda sau rece.

 

Mancare de gutui

 

3. Gutui cu carne

 

Pentru aceasta reteta cu gutui avem nevoie de: 1 kg gutui, 600 g carne, 2 linguri ulei, 1 lingurita faina, 6 lingurite zahar, sare

Se spala gutuile fara a le curata de coaja, se taie in patru, se curata mijlocul pietros cu casuta seminala si se taie apoi in felii nu prea subtiri care se prajesc usor in grasime. Se pun peste carnea fiarta in prealabil. Se adauga un sos de zahar ars in care s-a pus faina. se introduce la cuptor timp de jumatate de ora.

 

4. Cidru de gutui

 

O bautura fermentata, foarte aromata si cu o culoare aurie placuta, cidrul se obtine cu usurinta din gutui. Aroma gutuilor este foarte intensa crescand de la centrul fructului catre coaja. Pentru a nu fi aroma prea puternica, se recomanda, ca fructele spalate sa fie curatate de coaja. Gutuile curatate se taie in bucati si se zdrobesc. Operatia de zdrobire trebuie facuta cat mai repede pentru a evita innegrirea produsului datorita contactului prelungit cu aerul. aceasta innegrire sau oxidare care depreciaza cidrul si-l face usor alterabil se poate preintampina, daca in timpul zdrobirii sau dupa, se face o sulfitare cu 5-10 g sO2 la 100 kg fructe.

 

Pahar cu cidru

 

Fructele zdrobite se preseaza rapid. Cu mustul rezultat de la presa, limpezit si tras de pe depozit putem prepara:

a) Cidru de gutui sec

La 10 l must, se adauga 200 ml fermenti selectionati si 2-3 g fosfat de amoniu (pentru activarea fermentilor). Se adauga 1,5 kg zahar si se lasa sa fermenteze lent.

 

b) Cidru de gutui demisec

La 10 ml must se adauga 1,3 kg zahar si se lasa in repaus 5 zile; se mai adauga 350 g zahar si dupa 7 zile, inca 250 g zahar. Inainte de fermentare se adauga 300 g fermenti selectionati si 2-3 g de fosfat de amoniu.

 

c) Cidru de mere si gutui

Cidrul de mere si gutui este o bautura mai fina, puternic aromata si cu un gust mai catifelat decat cidrul de gutui. Se foloseste in parti egale must de gutui si must de mere la care se adauga gradat, inainte de fermentare, 1,6 kg de zahar. La toate tipurile de cidru, pentru deschiderea culorii, se poate adauga acid citric (sare de lamaie).

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura M.A.S.T. Mai multe puteti citi in cartea "Parul si gutuiul".


Tu ce zici?