No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

20 de plante otravitoare (II)

Ultima modificare: 2010-08-17 | Primul publicat: 2010-07-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
20 de plante otravitoare (II)
Plantele sunt una dintre principalele surse de alimente, materii prime si medicamente. Multe pot fi utile, dar unele pot fi daunatoare si chiar fatale pentru om. Continuam lista plantelor mortale care au cauzat moartea a sute de persoane, inclusiv a animalelor.  

Continuarea articolului "20 de plante otravitoare (I)"

 

 

11. Arborele de tutun (Nicotiana Glauca)


Arborele de tutun este la origini o planta din sud-vestul Statelor Unite. Nicotiana a fost responsabila pentru un mare numar de decese cauzate de obicei prin consumul de frunze introduse accidental in salata.

 

 

Nicotiana Glauca

 

 

12. Salcam galben (Anagyroides Laburnum)


Toate partile plantei - in special semintele din pastai - sunt otravitoare. Laburnum provine din Europa si poate fi letala daca este consumata in exces. Simptomele pot include somnolenta intensa, varsaturi, miscari convulsive, coma, aparitia de spume in zona gurii si pupile inegal dilatate.

 

 

13. Mancinella Hippomane


Mancinella este unul dintre cei mai otravitori copaci din lume, originar din America Centrala si Caraibe. Numele de Mancinella este derivat din termenul spaniol Manzanilla care inseamna "mar mic", deoarece frunzele si fructele ii arata ca de mar. Toate componentele acestui copac contine toxine puternice, care secreta o substanta alba, ca laptele, in timpul precipitatiilor. Se spune ca in urma adapostirii sub copac in timpul ploii poti prezenta rani ale pielii prin simplul contact cu acest lichid, iar incendierea poate provoca orbirea in cazul in care fumul ajunge in ochi, iar fructele pot fi si ele fatale daca sunt consumate.

Caraibieni utilizau seva acestui copac pentru a otravi proiectilele armelor si erau recunoscuti prin otravirea cu frunze a rezervelor de apa ale dusmanilor. Ca o forma de tortura, isi legau victimele de acest copac lasandu-i expusi.

 

 

14. Narcisele


Confundarea bulbului acestei plante cu ceapa este cauza cea mai frecventa de otravire. Planta este originara din Europa, Africa de Nord si Asia. Toate soiurile contin otrava lycorine alcaloid, concentrata mai ales in bulb dar si in frunze.

 

 

15. Abrus Precatorius


Samanta de abrus a carei valoare era evaluata la origini in bijuterii, este extrem de otravitoare. Semintele sunt adesea folosite ca margele si la instrumente de percutie. Este putin probabil sa dauneze in cazul ingerarii directe  avand in vedere ca este invelita intr-un strat mai dur. Toxinele acestei plante sunt o ruda apropiata cu cele ale ricinului numit abrin. O molecula de abrin va face inactivi pana la 1500 ribozomi pe secunda, simptomele fiind identice cu cele provocate de ricin, cu exceptia faptului ca doza letala din ricin este de aproximativ 75 ori mai mare decat doza fatala de abrin, care poate ucide si la ingerarea a mai putin de 3 micrograme.

A confectiona bijuterii din seminte de jequirity este periculos, existand cazuri de deces cauzate de o simpla intepatura in deget in timp ce semintele erau pregatite pentru decorarea ca margele.

 

 

Precatorius Abrus

 

 

16. Sumac otravit (Toxicodendron Vernix)


Este considerata o buruiana "nociva" si este privita ca o buruiana invaziva in SUA. Sumacul otravit este mult mai agresiv decat celelalte doua rude, iedera otravita si stejar otravit. Potrivit unor botanisti, aceasta planta este specia cea mai toxica din Statele Unite. Otrava se manifesta prin inflamari dureroase, prelungite si eruptii. Sumac otravit este un arbust sau arbore mic ce creste pana la 7 m (20 ft) inaltime. Toate componentele plantei contin o rasina numita urusiol care provoaca iritarea pielii şi a membranei mucoase la om. Inhalarea fumului cauzeaza diaree si alte iritatii interne.

 

 

17. Dendrocnide moroides


Tribul Ilocanos din Filipine a numit aceasta planta "Lupa". Dendrocnide este un arbust mare, originar din zona padurilor tropicale din Filipine, Australia de Nord Est, Mollucas si Indonezia, fiind cunoscut mai ales pentru intepatura cauzata de firele care acopera in intregime planta si care elibereaza o toxina puternica atunci cand e atinsa. Este specia cea mai agresiva de copac intepator, contactul cu frunzele sau crengile cauzand o eliberare de siliciu in aliajul dur al firelor pentru a putea penetra pielea. Intepatura provoaca o senzatie dureroasa, care poate dura zile sau chiar luni, iar zona afectata se prezinta acoperita cu pete mici de culoare rosie care se unesc mai apoi pentru a forma o masa compacta, inflamata de culoare rosie. Intepatura  poate provoca moartea unui om si poate ucide, de asemenea, caini si cai.

 

 

Dendrocnide Moroides

 

 

 

18. Crocus de toamna (Colchicum autumnale)


Mai este numita "Crocus de toamna", "sofran de lunca", asemanandu-se cu adevaratele branduse, doar ca infloreste toamna. Planta contine o otrava mortala numita colchicina, un medicament util, cu un indice terapeutic mic. Simptomele de intoxicatie cu colchicines seamana cu cele de arsenic si nu exista nici un antidot.

 

 

19. Antiaris Toxicaria - Arborele cel mai toxic din lume


Antiaris Toxicaria este cel mai otravitor copac din lume. Lichidul alb de pe coaja, atunci cand este atinsa de animale sau de om, provoca moartea prin paralizarea sistemului respirator. A fost utilizat de vanatorii din America de Sud, Africa si Asia. Fructele coapte sunt comestibile, ele fiind dulci, cu gust usor amar, dar ar trebui sa fie consumate doar la maturitate. In caz contrar, planta in intregime este otravitoare. S-au observat cazuri in care pasarile au cazut ca secerate pentru ca au supt nectarul din flori.

 

 

20. Amanita - cea mai otravitoare ciuperca din lume


Ciuperca cea mai toxica din lume este Amanita phalloides cunoscuta si sub numele de Palaria Mortii, fiind  larg raspandita in intreaga Europa. 30 de grame, sau o jumatate din palaria acestei ciuperci sunt suficiente pentru a ucide un om. In 2006, o familie de trei membri, din Polonia a fost otravita, ducand la moartea unuia si supravietuirea celorlalti doi care au necesitat transplanturi de ficat. Toxicitate nu se reduce prin fierbere, congelare, sau uscare.

Dintre victimele celebre ale otravirii cu ciuperca Palaria Mortii, amintim moartea Imparatului Roman Claudius, Papa Clement al VII, tara Natalia Naryshkina si Imparatul Roman Carol al VI.

Aceste plante s-au dovedit a fi foarte periculoase pentru om. Am adaugat "Palaria Mortii" pe aceasta lista ca un bonus, cu toate ca nu e o planta de a carei toxicitate populatia este avertizata frecvent. Deci, daca esti in padure sau in oras, fii intotdeuna precaut.

 

 

Amanita phalloides


Tu ce zici?