No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Vita salbatica

Ultima modificare: 2010-09-27 | Primul publicat: 2010-09-24
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Vita salbatica
Observatorii de pasari apreciaza fructele dulci-amarui ale vitei de vie salbatice ca o sursa de hrana pentru pasari in timpul iernii. Vita de vie salbatica orientala si vita de vie salbatica americana sunt similare cu sumac-ul (Rhus coriaria) in privinta capacitatii de a atrage pasarile in gradina.

Artele si folclorul s-au indragostit si ele de vitele de vie salbatice (fie orientale, fie americane). Ele pot fi folosite pentru a construi coronite de toamna simple sau amestecate cu alte flori si materiale.

Exista 3 plante cunoscute sub numele generic de vita salbatica:

  • vita de vie salbatica americana (Celastrus scadens), care este o planta de toamna cu un frunzis superb, nefiind o planta invaziva.
  • vita de vie salbatica orientala (Celastrus orbiculatus), care desi este frumoasa, este si distructiva si dificil de eradicat; este una din cele mai rele plante invazive; ca si troscotul japonez se raspandeste pe sub pamant prin rizomi;
  • lasnicior (Solanum dulcamara): nu are nici o legatura cu celelalte doua vite de vie; este frumos, dar otravitor.

 

vita de vie salbatica
Vita de vie salbatica

 

 

Peisagistii acorda o atentie deosebita vitei de vie salbatica. Impreuna cu alte plante exotice, precum rachitanul purpuriu si troscotul japonez (Fallopia japonica mai exact), vita orientala este una din cele mai invazive plante, fiind considerata de multi un pericol ecologic. Vita orientala sufoca plantele native, inlocuindu-le cu o monocultura. Ceea ce agraveaza aceasta problema este faptul ca vitele de vie orientale sunt atat de captivante incat ii ispitesc pe oameni sa le ajute sa se raspandeasca ca un element de peisaj. De parca vita de vie orientala ar avea nevoie de ajutor pentru raspandire!

 

Cum sa scapi de vita salbatica

 

Ce sa faci daca vrei sa-ti salvezi copacii si sa scapi de vita de vie salbatica? Poti folosi pentru eradicarea lor ierbicidele. Ierbicid eficace este, de exemplu glifosatul. Acest produs este destinat eradicarii plantelor lemnoase, facandu-l eficient nu doar impotriva vitei orientale, ci si impotriva altei plante neplacute si otravitoare: iedera otravitoare. Dar va ucide, in acelasi timp, si multe alte plante, asa ca nu-l folosi in apropierea plantelor pe care vrei sa le pastrezi.

 

Cum trebuie folosit acest ierbicid:


  • Vei avea nevoie de un pulverizator; amesteca produsul cu apa conform indicatiilor prevazute pe eticheta.
  • Aplica-l atunci cand vita de vie este fara frunze.
  • Alege o zi cu soare cu putin sau fara vant pentru cand vei dori sa-l pulverizezi cu acea substanta. Stropeste abundent viile care cresc pe pamant sau pe un perete peste frunze si ramuri.

Daca farmecul vitei salbatice te determina sa o cultivi pe proprietatea ta, ia cateva precautii impotriva raspandirii ei excesive. Limiteaz-o la o singura zona din proprietatea ta. Tunde des planta pentru a o restrange la locul unde doresti sa se intinda. Daca vrei sa o cresti vertical construieste  un spalier lat sau leaga vita de vie de un gard. Nu lasa vita de vie orientala sa creasca pe un copac a carui sanatate o pretuiesti.