No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre cactusi - partea I

Ultima modificare: 2010-03-31 | Primul publicat: 2010-03-31
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre cactusi - partea I
Capacitatea de suportare a secetei la cactusilor este extraordinara. Sunt capabili sa stea fara apa ani intregi, pentru ca celulele contin combinatii speciale de fosilizare a apei. Deoarece sunt atat de rezistenti, pot trai mai mult de 100 de ani. Oamenii din mediul desertului au recunoscut calitatile aceastei plante de multa vreme si au incercat sa profite de aceasta trasatura a lor. Sa luam si noi in considerare aceste lucruri.


Istoria cactusului

 

Cand America a fost descoperita, s-a crezut ca aceste plante sunt ramasite de plante preistorice. Azi stim ca initial aceste plante au fost arbusti cu lastar si frunza, ce s-au dezvoltat in urma cu cca. 100 milioane de ani. Atunci pe pamant a domnit clima rece si ploioasa. In epoca eocena, dupa formarea muntilor inalti, temperatura a crescut treptat si in zonele uscate, fara precipitatii intre gamele de munti a inceput formarea zonelor desertice si semi-desertice.

 

cactus

 

In cursul milioanelor de ani structura plantelor s-a schimbat din cauza lipsei frecvente de apa. Sistemul lor de lastari a scazut si s-a modificat pentru depozitarea umiditatii, tegumentul s-a intarit, frunzele s-au transformat in ghimpi. Asa treptat s-au format cactusii.

Aztecii au obtinut apa din aceasta planta. Tot ei dupa cojirea pielii tare, au preparat salata din carnea


steag mexic
zemoasa a cactusilor. Specia Opuntia de exemplu este comestibila si este materialul de baza a palincii de cactus. Exista specii, care contin alcaloid a carui zeama provoaca halucinatii si este utilizat in ritualuri. Unde nu supravietuieste alta planta, combustibilul si furajele sunt realizate tot din cactusi. Cu mult timp in urma pentru indienii din America Centrala cactusul a fost simbolul vietii, a fost asezat in lacasurile de inchinare si a fost adorat ca un zeu. Chiar si in zilele noastre in Mexic imaginea cactusului se afla in emblema tarii.

Majoritatea cactusilor sunt originari din desertul sud-african, dar multe specii traiesc in locuri tropicale, mediterane si montane. Din acest motiv forma si fractionarea lor este extrem de diversa. Exista cactusi columnari, arbustivi, globulari, taratori, pitici si uriasi. (Cactusii uriasi cunoscuti din America de Nord de exemplu cresc pana la 15 metri, cel iubit de colectionari Echinocactus grusonii  sunt globulari si pot avea diametru de 1 m.) Culoarea, nervura si forma frunzelor spinoase sunt o caracteristica  de un mare ajutor la identificarea speciilor.

In timp ce colectionarii pretuiesc incredibila forma a cactusului, pentru cei "laici" atractia principala este minunata lor floare. Structura florii este simpla, dar axa este intinsa si acoperita cu frunze.

Numarul staminelor, petalelor, culoarea, pozitia si dimensiunea florilor este foate diversa.

Sunt cazuri in care florile cactusilor se ofilesc dupa cateva ore, altele unde apar pe planta in numar mare si inflorirea poate dura zile sau saptamani. Insectele, pasarile, liliecii fac polenizarea.

 

cactus

 

Citeste si partea a-II despre cactusi !


Tu ce zici?