No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Hoya

Ultima modificare: 2010-08-18 | Primul publicat: 2009-03-24
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Hoya
I se mai spune si floarea de ceara datorita florilor albe ce par executate din ceara sau portelan. Aceasta floare poarta numele englezului Thomas Hoy. Este originara din China, India, Australia. Hoya este o planta cu tulpine lungi, flexibile, prevazute cu frunze opuse, coriacee, persistente si flori facute parca din ceara, grupate in umbela.

Specii Hoya

 

Hoya australis

 

Are tulpinile lemnoase, volubile, cu radacini fixatoare si frunzele aproape rotunde, suculente, de culoare verde inchis. Florile albe cu coroana staminala rosie - purpurie in forma de stea sunt parfumate.

 

 

Hoya
hoya australis

 


Hoya belle Hook

 

Planta are aspectul unui mic arbust bogat in ramificatii fine, cu pozitie pendenta. Frunzele inguste, ovale, ascutite, au culoarea verde deschis. Florile albe cu coroana staminala roz sunt asezate in umbele aplatizate cu pozitie pendenta. Ele emana un parfum delicat.

 


Hoya carnosa

 

Este specia cea mai cultivata. Tulpinile si ramificatiile sunt lungi, usor lemnificate, verzi brunii, prevazute cu radacini fixatoare in dreptul nodurilor. Frunzele ovale, foarte groase, coriacee, au culoarea verde inchis stralucitor pe fata superioara, si verde deschis, usor palid , pe fata inferioara. Florile albe par executate din ceara sau portelan, sunt mici, de forma stelata, cu coroana staminala roz inchis, reunite intr-o umbela compacta, rotunjita. Ele au un parfum discret. O planta poate forma simultan 10 - 12 inflorescente. Varietatile si soiurile cultivate sunt : variegata (cu frunze cu marginea crem), exotica (frunze cu mijlocul galben), Krimson Princess (frunzele tinere rosii)

 

 

Hoya
hoya carnosa

 

 

Pretentii fata de conditiile de mediu

 

Hoya este o planta perena care isi pastreaza bine frunzele tot anul. infloreste abundent din mai pana in septembrie.

 

Pretinde spatii luminoase. Emit exigente moderate in privinta caldurii. Iarna i se asigura minimum 12 °C si cel mult 15 - 18 °C. Nu infloreste daca in aceasta etapa este tinut la caldura multa, se uda abundent si i se schimba locul des.

 

La exces de umezeala radacinile putrezesc, iar frunzele se vestejesc si se zbarcesc. in acest caz, planta trebuie imediat transplantata intr-un pamant proaspat care sa lase apa sa se scurga repede pentru a apara radacinile de putrezire. Drenajul este foarte important deoarece hoya sufera din cauza apei stagnante, mai ales, iarna cand este intr-un usor repaus.

 

Substratul trebuie sa cuprinda pamant de frunze, turba fibroasa si nisip, in parti egale. Poate fi cultivata chiar intr-un pamant de gradina. Ph-ul optim este de 6.5 - 7

 

 

Hoya
structura florii de ceara

 


Ingrijirea Hoyei

 

  • Udarea se face regulat atat cat pamantul sa se pastreze usor reavan. Din primavara pana toamna se uda de 2-3 ori pe saptamana, iar iarna numai 1-2 ori pe luna.
  • Transplantarea se executa primavara numai daca este necesara. Este bine sa se faca cat mai rar.
  • Fertilizarea nu este indispensabila. Planta se ingrasa vara, cu cantitati moderate, deoarece astfel se intarzie inflorirea.

 

 

Important de stiut despre Hoya

 

  • Planta se fereste de curentul si uscaciunea aerului.
  • Pulverizarea cu apa a plantei se poate face dar nu cand este inflorita.
  • Se aseaza cat mai aproape de fereastra, fara s-o bata soarele.
  • Este de preferat sa se ude cu apa de ploaie.
  • Este bine ca pedunculii florali sa nu se taie odata cu trecerea florilor, deoarece pe acestia se produc flori noi anul viitor.

Tu ce zici?