No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Dăunătorii părului

Ultima modificare: 2010-03-04 | Primul publicat: 2010-03-02
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Dăunătorii părului
Perele fac parte, de peste 3000 de ani, din categoria fructelor favorite ale omenirii. Anual se consumă circa 15-18 kg de pere per persoană. Îngrijirea perilor este destul de simplă, dar trebuie ştiut că există diverse insecte şi boli care pot afecta aceşti pomi fructiferi. Pentru a preveni dăunătorii, sunt câteva măsuri de care trebuie să ţii cont.

Părul (Pyrus communis) nu trebuie tratat atât de des precum caisul, prunul sau mărul. Coroana poate fi simplu tunsă pentru a avea forma dorită, pentru a putea fi crescut în grădini mai mici. Are nevoie de lumină, loc aerat, sol uşor irigabil, semifertil. Dacă soiul plantat nu se polenizează singur, atunci trebuie avut în vedere ca soiurile care pot poleniza să înflorească în acelaşi timp.
Perele se culeg de regulă înaintea coacerii complete. Dacă vor fi culese prea repede, atunci vor avea un gust fad, mai puţin dulce, dar dacă le culegem prea târziu atunci vor avea o consistenţă grunjoasă.

Dăunători părului


  • Puricele melifer al părului (Psylla sp.)
    puricele melifer al parului
    Puricele Melifer

Acest dăunător distruge frunzele, sugând seva acestora. Saliva acestor purici (roua de miere) acoperă planta si favorizează apariţia fumaginei. În cazul atacului puricelui melifer frunzele se încreţesc şi se înnegresc. Daunele se pot reduce sau evita dacă stopăm creşterea pomului, vom uda şi fertiliza solul mai puţin. Înaintea înfloririi putem încetini procesul de depunere al ouălor prin stropire cu ulei de vaselină.


  • Focul bacterian este produs de bacteria Erwinia amylovora.

 

Întâi observăm că frunzele devin străvezii, apoi se usucă şi se înnegresc

focul bacterian al parului
Focul Bacterian
(de unde, şi numele de foc). Numele bolii de foc bacterian se datorează şi faptului că se propagă cu viteza unui incendiu. De la punctul de infectare, boala se împrăştie tot mai adânc în interiorul ramurilor.

Odată infectat copacul, se vor tăia ramurile bolnave şi se vor arde. Tratamentul prin stropire nu poate împiedica propagarea în adâncime a bolii. Preventiv recomandăm stropiri cu soluţii pe bază de cupru, înainte de înmugurire.

 

  • Pătarea albă (Mycosphaerella sentina)

intâi apar pete negre spre bordo şi pe fruct şi pe frunze. Petele cresc treptat, până ajung la diametrul de 5 mm, apoi devin maro şi ţesutul moare.

patarea alba a perilor
Patarea alba

În mijlocul petelor apar protuberanţe mici de culoare neagră. Împotriva pătării frunzelor folosim tratamente cu substanţe fungicide pe bază de oxid de cupru, sau sulfaţi de cupru. Odată cu apariţia bolii în iunie, se continuă stropirile până toamna.


Tu ce zici?