No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Soiuri de gutui (I)

Ultima modificare: 2010-11-30 | Primul publicat: 2010-11-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Soiuri de gutui (I)
Soiurile de gutui se diferentiaza dupa epoca de coacere, marimea fructelor, forma fructelor, caracteristicile pulpei fructului si caracterele pomilor. Soiurile de gutui ajung la maturitatea de recoltare incepand cu luna septembrie si dureaza pana dupa 15 octombrie. Cele mai raspandite sunt soiurile tarzii. 

Momentul optim de recoltate al gutuilor este caderea totala sau partiala a pubescentei. Fructele de gutui se pot pastra in depozit pana in decembrie-ianuarie (marea majoritate); exceptie facand soiurile autohtone De Husi si De Mosna care pot fi pastrate pana in februarie-martie. Vor fi descrise in continuare cele mai importante soiuri de gutui cultivate in Romania.

 

1. Gutuie De Constantinopol

Dupa nume, pare a fi originar din Turcia. Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana sferic-turtita, rara, are lastari pubescenti, cu lenticele castanii. Frunzele sunt ovate, de marime mica sau mijlocie, foarte pubescente pe fata interioara, cu nervuri proeminente, de culoare roz-violacee.

Intra timpuriu pe rod, la 3-4 ani de la plantare, produce abundent, inregistrandu-se 70-120 kg/pom in perioada de plina productie (la varsta de 10-12 ani). Gutuiele sunt mari (500-750 g), cu forma sferic-turtita (maliforme) cu 5 coaste longitudinale largi, de culoare galben-limoniu, lucioasa la coacerea deplina.

Pulpa este galbuie, tare, destul de suculenta, acidulat dulceaga, fin aromata. Inima fructului, mare, in forma de ceapa de apa, este bine delimitata de un strat de sclereide potrivit de gros.

Boboci de gutui

 

La maturitate, fructele cad din pomi. Ele se pastreaza putin si cu pierderi mari. Se recolteaza la inceputul lui octombrie.

Intrebuintari: fructele sunt recomandate pentru prelucrari industriale si pentru prepararea mancarurilor, mai putin pentru consum in stare proaspata.

 

2. Gutuie Moldovenesti

Soiul a fost obtinut la statiunea de cercetare de la Tg. Jiu prin selectia hibrizilor naturali proveniti din gutuii locali din nordul Moldovei. Gutuiul are vigoare mica, coroana globulos turtita, lastarii sunt subtiri, pubescenti, de culoare bruna cenusie. Este un soi precoce.

Fructele au marime mijlocie (330 g), de forma maliforma usor ingustata spre caliciu, cu muchii largi si  putin adanci, de culoare galben portocalie, cu pubescenta cenusie. Pulpa are culoare galbuie, cu sclereide putine si mici, potrivit de suculenta, cu gust destul de echilibrat. Se recolteaza ca si soiul De Constantinopol, la inceputul lunii octombrie.

Intrebuintari: fructele se recomanda pentru industrializare, feliile nu se destrama la fierbere, culoarea  se accentueaza, aroma se intensifica si se obtin compoturi foarte bune cu adaus foarte mic de zahar.

 

3. Gutuie Bereczki

Acest soi de gutui a fost obtinut in Ungaria in anul 1883. Pomul creste viguros, formeaza o coroana aproape sferica, are lastari pubescenti, bruni-rosiatici, cu lenticele mici. Frunzele sunt mari, obovate, cu marginea usor valurata.

Fructele sunt mari sau foarte mari (225-900 g), au forma larg piriforma sau invers ovoida, cu coaste largi, putin pronuntate, adeseori prezinta proeminente pe intreaga suprafata; gatul fructului uneori este foarte scurt, retezat, alteori destul de lung. Pulpa fructului, de culoare galbuie este tare, suculenta, dulce-acidulata, slab astringenta si aromata; in jurul inimii fructului se formeaza un strat subtire de celule lignificate. Fructele au un continut ridicat in zahar si vitamina C. Se recolteaza in luna octombrie si se pot pastra pana in ianuarie.

Intrebuintari: consum in stare proaspata si prelucrare industriala.

 

4. Gutuie aurii

A fost obtinut la statiunea de Cercetare Tg. Jiu prin selectia individuala a hibrizilor din judetul Gorj. Gutuiul are vigoare mijlocie si coroana globuloasa. Lastarii sunt potrivit de grosi, de culoare brun-cenusie, verzui.

Fructele sunt mari (460 g) cu forma globulos-alungita si putin ingustate spre capete, uneori cu gat mic si coaste largi. Pielita este subtire, neteda, lucioasa, de culoare galben-portocalie. Pulpa este galbuie, putin crocanta, destul de densa si suculenta, cu sclereide fine, gust dulce, putin acidulat, aromata. Se recolteaza odata cu soiul Bereczki, iar durata de consum este octombrie-decembrie.

Intrebuintari: atat pentru consum in stare proaspata cat si pentru industrializare.

Gutui
Gutui

 

5. Gutuie aromate

A fost obtinut la statiunea de Cercetare Tg. Jiu, prin selectia individuala a soiului Bereczki. Pomul are o vigoare mijlocie, coroana deasa, lastari de grosime potrivita si culoare brun-cenusiu roscat.

Fructele au marime mijlocie (370 g), forma piriforma cu gatul alungit, de regula fara coaste. Pielita este galben-limonie, subtire dar rezistenta la manipulari si transport, cu pubescenta fina. Pulpa galben-deschisa, consistenta, cu gust dulce- acidulat, aromata. Gutuiele sunt bine prinse pe ramuri si la maturitate nu cad din pomi. Recoltarea se face odata cu soiul Bereczki. Perioada de consum este octombrie - ianuarie.

Intrebuintari: atat pentru consum in stare proaspata cat si pentru industrializare.

 

Citeste si partea a II a articolului "Soiuri de gutui"

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura M.A.S.T. Mai multe puteti citi in cartea "Parul si gutuiul".


Tu ce zici?