No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Salvia

: | Primul publicat: 2009-07-09
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Salvia
Genul cuprinde peste 700 specii anuale, binale sau perene. Este originară din Brazilia. Se utilizează în spaţiile verzi pentru borduri, pete de culoare, ronduri, rabate, singură sau în combinaţii de constrast cu alte specii de aceeaşi talie.

 

Specii Salvie:


1. Salvia splendens Sello (Salvie)

 

Plantă vivace dar în condiţiile de climă de la noi cultivată ca anuală. Are port erect, înălţimea de 20-85 cm, frunze peţiolate ovate, acuminate, netede, uşor dinţate, aşezate altern.

Florile sunt grupate în spice terminale, au culoarea roşie şi înfloresc din iunie până la căderea brumelor. Plata este ramificată de la bază.

Caliciul florilor are culoarea roşie, şi rămâne decorativ şi după căderea petalelor.

În cultură se găsesc numeroase soiuri care se deosebesc între ele prin talie, timpurietate, culoare. Soiuri: Harzfeer, Petit Chaperon Rouge, Salmon Piccolo.

 

Salvia
salvia splendens


2. Salvia coccinea


Se deosebeşte de specia precedentă prin culoarea verde a caliciului şi petalele mai scurte de culoare roşie. Florile sunt grupate în spice terminale.

 

Salvia
salvia coccinea

 

Cultura Salviei:

 

Salvia se înmulţeşte prin seminţe şi butaşi. Semănatul se face în lădiţe în sere în ianuarie-februarie, într-un amestec format din pământ de frunze şi nisip în părţi egale. Când răsadul are două frunze adevărate se repică la ghivece cu diametrul de 4-6 cm sau în cuburi nutritive de 4x4 cm sau 6x6 cm.

Înmulţirea prin butaşi se face atunci când vrem să avem plante înflorite mai devreme. Butaşii se recoltează în ianuarie de pe plante mamă păstrate în sere temperate. Înrădăcinarea butaşilor se face în nisip, perlit sau turbă. Plantarea butaşilor pentru înrădăcinare se face la distanţa de 5x5 cm şi adâncimea de 2 cm. Butaşii se fixează bine în substrat pentru a nu rămâne goluri de aer la baza acestora. La temperatura de 18-20 °C şi umiditate suficientă butaşii înrădăcinează în 21-31 zile după care se plantează în ghivece cu diametrul de 6-8 cm.

Plantarea în câmp se face după ce a trecut pericolul brumelor târzii (10 mai) la distanţa de 20-45 cm în funcţie de soi.

 


Cum se întreţine Salvia ?

 

  • praşile: repetate (2-4) pentru a distruge crusta, buruienile şi a asigura un schimb normal de gaze între sol şi atmosferă.
  • fertilizarea: numai dacă este cazul
  • irigarea: ori de câte ori este necesară cu furtunul sau prin aspersiune.


Pretenţii faţă de condiţiile de mediu:

 

Solicită soluri adânc lucrate din toamnă, luto-argiloase, cu reacţie slab alcalină. Merge foarte bine în locuri însorite. Este rezistentă la secetă, apa în exces duce la îngălbenirea şi căderea frunzelor.

Este o plantă de zi scurtă. Dacă vrem să grăbim înfloritul înainte de plantare trecem plantele printr-o periodă de două-trei săptămâni de zi scurtă (adică seara cu două ore înainte de a se întuneca şi dimineaţa două ore de când începe să se facă ziuă se acoperă plantele cu folie neagră)

 

 


Tu ce zici?