No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Tagetes: Frumoasele crăiţe

: | Primul publicat: 2009-05-28
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Tagetes: Frumoasele crăiţe
Genul Tagetes cuprinde peste 30 specii, toate anuale, cu înflorire abundentă şi miros caracteristic. Este originară din America de Sud. Se folosesc în spaţiile verzi pentru ronduri, rabate, grupuri, borduri alături de specii de aceeaşi talie şi colorit diferit. Soiurile înalte sunt folosite şi pentru flori tăiate.

 

Specii Tagetes


1.Tagetes erecta (Crăiţe)

Creşte la înălţimea de 30-90 cm, este ramificată, în partea superioară. Pe tulpini sunt dispuse opus sau altern frunzele compuse din mai multe foliole lanceolate si florile de culoare galbenă, grupate în capitule mari, simple sau duble. În parcuri şi grădini se întâlnesc des soiurile: Cupido cu talia de 15-30 cm, Mamut cu inflorescenţe globuloase mari, asemănătoare cu cele de crizanteme, Clinton cu înălţimea de 70-90 cm şi flori mari portocalii.

 

Tagetes: Frumoasele crăiţe
tagetes erecta

 

2.Tagetes signata Bartl

Planta puternic ramificată cu talie de 15-25 cm, frunzemici, cu foliolele lanceolate, cu capitule globuloase, numeroase, de culoare galbenă, cu pete mară la bază. În cultură sunt răspândite soiurile: Ursula cu flori galben oranj, şi Lulu cu flori galben deschis.

 

Tagetes: Frumoasele crăiţe
tagetes signata

 

3.Tagetes patula

Plantă cu înălţimea de 18-50 cm, ramificată de la bază, cu frunzele alterne sau opuse penat-partite cu lobi lanceolaţi - liniari. Ramificaţiile au nuanţe de violet sau roşietice. Florile galbene sunt grupate în capitule de 2.5-3.5 în diametru. Soiuri existente în cultura: Flammernfeuer, Farbenklang, Tangerine, Snukist, Petite Orange.

 

Tagetes: Frumoasele crăiţe
tagetes patula

 

Cultura Craiţelor

 

Se înmulţesc prin seminţe. Semănatul se face în luna martie în sere, solarii sau răsadniţe la distanţa de 2x2 cm şi adâncimea de 1 cm. În sere se aseamănă în lădiţe în amestec format din pământ de ţelină şi nisip în proporţii egale. Poate fi semănat şi direct în câmp la sfârşitul lunii aprilie. Plantele răsar în 9-12 zile de la semănat. Cele semănate în lădiţe, în sere sau răsadniţe se repică în cuburi nutritive sau în ghivece de 4-5 cm în diametru.

Se plantează la loc definitiv după trecerea buruienilor târziu (10 mai) la distanţa de 25-40 cm soiurile pitice şi 45-50 cm cele cu port înalt.

 

 

Lucrări de întreţinere Crăiţe:

 

  • praşile: pentru a distruge buruienile şi pentru a afâna pământul.
  • Irigarea: ori de câte ori este necesară, în funcţie de evoluţia vremii
  • fertilizarea: acolo unde nu s-au făcut fertilizare de bază se fac două-trei fertilizări în vegetaţie.


Pretenţii faţă de condiţiile de mediu:

Cresc şi înfloresc foarte frumos în solurile cu expoziţie însorită, fertile, luto-argiloase, cu reacţie neutră. Merg bine şi la semiumbră. Rezistă foarte bine la secetă.


Tu ce zici?