Spanacul este considerat destul de viguros, caci rasadurile si plantele tinere sunt destul de reizstente la frig. Semanati spanacul imediat ce pamantul s-a incalzit si a ajuns la o temperatura de 5-10 °C. Daca doriti sa plantati spanac timpuriu puteti alege unul dintre soiurile Butterfly si Lazio. Pentru soiuri tardive recomand Emilia sau Bordeaux.
Celosia este cunoscuta si sub denumirea de “creasta cocosului”, datorita formei florilor. Florile de celosia sunt o aparitie deosebita si extravaganta. Desi cele rosii sunt mai populare, florile de celosia se gasesc si in nuante de galben, portocaliu, rosu aprins, trandafiriu si mov.
Celosia este foarte potrivita si pentru buchete de flori, proaspete sau uscate. Pentru a le usca, asezati-le cu floarea in jos intr-un loc racoros si uscat, timp de doua luni.
Cum se inmulteste celosia?
Celosia se cultiva din seminte foarte fine. Pot fi semanate direct in gradina, sau in ghivece in sera pentru transplantare ulterioara. Daca le plantati afara, semanarea se face primavara dupa ce pamantul incepe sa se incalzeasca. Rasadurile trebuie plantate cu 4-6 saptamani inainte de ultimul inghet. Semintele trebuie sa ramana umede si au nevoie de pamant cald pentru a incolti.
Plantati semintele la inceputul sezonului si acoperiti-le cu un strat de pamant de 1 cm grosime. Udati-le bine si mentineti solul umed.
Floare de Celosia
Pretentii fata de conditiile de mediu
Celosia prefera soarele puternic. Au nevoie de sol roditor, cu mult compost pentru a produce flori mari si colorate. Solul trebuie sa fie umed, nu ud. Udati-le regulat in perioadele de seceta. Pamantul trebuie sa aiba un drenaj bun. Adaugati ingrasamant 1-2 ori pe luna.
Soiurile mici trebuie plantate la distante de 45 cm, iar soiurile mari la distante de 45-60 cm. Soiurile mici cresc pana la 25-30 cm inaltime. Soiurile mari cresc pana la 60 cm.
Sfat: Pentru a produce mai multe flori, ciupiti primele flori care apar. S-ar putea sa va para rau dar, prin aceasta procedura vor creste mai multe crengute si deci mai multe flori.
Celosia in ghiveci
Boli si daunatori:
Celosia este rezistenta la insecte si boli. Ocazional, afida ataca frunzele si tulpina. Daca apar probleme legate de insecte si boli, tratati din timp cu insecticide si fungicide organice sau chimice.