No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

10 pasi in cresterea rasadurilor

Ultima modificare: 2010-08-16 | Primul publicat: 2010-07-13
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
10 pasi in cresterea rasadurilor
Majoritatea legumelor, florilor si plantelor folosite in gradini pot fi obtinute in casa fara prea mari greutati. Se impune respectarea unor reguli pentru ca germinatia semintei sa se desfasoare in conditii optime, iar dumneavoastra sa va puteti bucura de rodul muncii.

1. Cum sa plantezi seminte:


Iata de ce ai nevoie:


1. Ghivece: Fie vase cumparate, fie recipiente pe care le-ati pastrat, precum cofragele de oua si canile de iaurt. Vasele folosite trebuie sa fie curatate si dezinfectate prin introducerea intr-o solutie care contine 1 parte inalbitor si 10 parti apa.

2. Amestec pentru ghiveci: Semintele se descurca cel mai bine intr-un amestec care nu contine sol, unde sunt mai putine probleme inerente decat cu solul de gradina

3. Semintele: Alegeti semintele care vi se potrivesc cel mai bine.

4. Etichete/markere: Credeti-ma, nu va veti aminti care ce e.

5. Pungi de plastic sau acoperitoare: Aceste lucruri vor pastra caldura si umiditatea acolo unde semintele au nevoie de ea.

6. Apa

7. Sursa de lumina: Daca nu aveti o fereastra luminata, veti avea nevoie de lumina fluorescenta sau de mare densitate.

 

 

 

Provizii
Provizii

 

2. Prepararea amestecului pentru ghiveci:


Desfaceti si umeziti amestecul inainte de a-l introduce in recipiente. Umeziti amestecul la consistenta unui burete stors. Ar trebui sa fie ud, dar sa nu picure si fara zone uscate.

Exista multe amestecuri pentru ghiveci pe piata. Folosirea mai degraba a unui amestec de acest gen fara sol decat a solului de afara este preferabila deoarece aceste amestecuri nu se intaresc usor, nu contin seminte de buruieni, nu au spori si alte probleme de acest gen.

De asemenea, deoarece noile rasaduri nu au nevoie de fertilizator pana cand dau primele frunze adevarate, nu este neaparat necesar un amestec cu fertilizator deja cuprins in el.

 

3. Umplerea containerelor


● Folositi amestecul pre-umezit pentru a umple recipientele pentru rasad.

● Nu impachetati amestecul in recipient.

● Umpleti recipientul in proportie de aproximativ 2/3 si loviti-l de masa pentru a ajuta amestecul sa se stabilizeze.

● Tasati-l cu grija cu mana sau cu o scandura mica.

 

4. Plantarea semintelor


● Cititi intai pachetul de seminte pentru instructiuni speciale. Exista seminte care ar putea avea nevoie de o perioada de precongelare sau de udare consistenta.

● Semintele mici pot fi raspandite in varful amestecului. Semintele mai mari pot fi separate si plantate individual.

● Folositi cel putin 3 seminte pentru fiecare recipient, deoarece nu toate semintele vor incolti si nu toate semintele care vor incolti vor supravietui. Puteti inlatura semintele in plus mai tarziu.

 

5. Sfarsitul plantarii - Retusuri de final


● Acoperiti semintele cu un amestec mult mai umed si tasati din nou cu grija.

● Verificati din nou pachetul de seminte pentru informatii legate de cantitatea de amestec care trebuie pusa pe seminte. In general, cu cat sunt mai mici semintele, cu atat mai putin trebuie sa fie acoperite.

● Exista putine seminte, ca si salata, care au nevoie de lumina pentru a incolti si trebuie foarte putin acoperite cu amestec

 

6. Udarea semintelor nou-plantate

 

Desi amestecul a fost preumezit, este o idee buna sa stropiti putin mai multa apa deasupra semintelor nou-plantate. Acest lucru asigura faptul ca stratul superior al amestecului nu se va usca si sa asigurati un contact bun intre seminte si amestec.

 

 

7. Crearea atmosferei potrivite pentru seminte


Efectul de sera: Semintele sunt acum pregatite pentru a fi acoperite cu plastic. Acest lucru va ajuta sa retineti atat caldura cat si umiditatea. Puteti plasa intregul container intr-o punga de plastic sau pur si simplu sa intindeti o bucata de plastic peste recipient. Daca aveti tavite speciale pentru rasaduri cu acoperitoare de plastic, folositi-le pe acelea.

 

Caldura: Mutati containerul intr-un loc cald si ferit de curent si verificati-l zilnic. Cele mai multe seminte germineaza cel mai bine cand temperatura este intre 18 si 21 °C. Partea de sus a unui frigider este un loc ideal, sau ati putea lua in considerare cumpararea unor covorase pentru incalzit, special facute pentru seminte care incoltesc. Covorasele pentru incalzit merg sub recipiente si incalzesc solul de jos. De obicei, va trebui sa udati semintele mai frecvent cand folositi covorase pentru incalzit. Atentie: Folositi doar covorase pentru incalzit certificate in acest scop.

 

Lumina si aer: In general, semintele nu au nevoie de lumina pana incoltesc. Ele vor avea nevoie de circulatia aerului sub plastic altfel veti incuraja mucegaiul.

 

Semne de viata: Indepartati plasticul de indata ce vedeti o samanta iesind si mutati plantele in lumina indirecta. Fiti siguri ca amestecul ramane umed.

 

 

8. Rasadurile care ies


Primele semne de crestere: Odata ce rasadurile incep sa impinga solul vor incepe sa se intareasca si sa se desfaca. Ceva asemanator cu doua frunze va aparea. De fapt, sunt niste structuri ca si niste frunze, numite cotiledoane, care sunt parte din samanta si care servesc drept sursa de hrana pana se formeaza frunzele adevarate si planta este capabila de fotosinteza. In aceasta faza, ar trebui sa mutati semintele sub o sursa de lumina.

 

Mutati la lumina: Rasadurile dvs. vor avea nevoie de 12-18 ore de lumina zilnic. Acest lucru poate parea extrem, dar lumina artificiala si chiar razele slabe ale soarelui de iarna nu sunt atat de intense precum soarele puternic de vara. Cel mai bun mod de-a asigura doze lungi si regulate de lumina este de-a atasa luminile fluorescente sau de mare intensitate la un regulator de timp.

 

 

 

Rasaduri care ies
Rasaduri care ies

 

9. Cresterea frunzelor adevarate


Frunzele adevarate: Cand rasadurile cresc, cotiledoanele se vor vesteji si se vor forma ceea ce noi numim frunze „adevarate". Acesta este momentul in care rasadurile dvs. incep fotosinteza in mod activ. Datorita faptului ca el creste intr-un amestec fara sol, va trebui sa-i dati hrana suplimentara. Folositi un fertilizator echilibrat sau unul bogat in nitrogen si potasiu, pentru a incuraja radacinile si cresterea sanatoasa.

 

Transplantarea: Rasadurile pot ramane in recipientele originale pana sunteti gata sa le plantati in locurile lor permanente. Oricum, este un lucru obisnuit sa mutati rasadurile intr-un vas mai mare de indata ce s-au format cateva seturi de frunze si rasadul este inalt de cativa cm. Acest lucru se numeste „transplantare" si permite radacinilor sa se dezvolte mai bine. Vasele de la 8 la 10 cm sunt de marime potrivita pentru acest lucru, permitand radacinilor sa se dezvolte foarte bine.

 

Rarirea: Daca mai mult de un rasad creste in acelasi vas, fie separati rasadurile in vase individuale, fie taiati toate rasadurile, cu exceptia celor mai puternice. Nu incercati sa smulgeti rasadurile in plus, deoarece acest lucru ar putea rani radacinile rasadurilor pe care le pastrati.

 

 

10. Intarirea rasadurilor


In timp ce temperatura de afara creste, ar trebui sa aveti plante tinere, sanatoase si indesate. Inainte de-a le muta in gradina, plantele se introduc gradual, timp de o saptamana sau doua, in noile conditii de crestere. Acest lucru se numeste calire. Acest lucru da plantelor o sansa sa se obisnuiasca cu lumina soarelui, vanturile uscate si schimbarile de climat.

 

● Mutati plantele intr-un loc umbros pentru o perioada de timp, cateva zile la rand.

● Aduceti-le inauntru sau acoperiti-le daca temperatura pare ca va scadea brusc.

● Cresteti in mod gradual perioada de timp pe care o petrec afara si cantitatea de lumina solara pe care o primesc pana vedeti ca plantele cresc in mod serios si par gata sa se descurce singure.

● Udati bine rasadurile inainte si dupa transplantare si incercati sa nu transplantati in perioada cea mai insorita, cea mai fierbinte a zilei.


Tu ce zici?