No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

De ce echipament am nevoie pentru a planta rasaduri? (partea I)

Ultima modificare: 2010-06-24 | Primul publicat: 2010-05-27
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
De ce echipament am nevoie pentru a planta rasaduri? (partea I)
Exista cateva motive intemeiate pentru care sa incepeti sa va plantati propriile seminte. Nu va ia mult si nici nu va usca de bani. Un motiv ar fi faptul ca aveti o mult mai larga varietate de plante pe care sa le plantati decat cele gasite in comert.


Un alt motiv ar fi faptul ca sunt mult mai economice. La pretul unei plante, puteti sa achizitionati cateva pachete cu seminte, care vor da multe (chiar sute) plante. Iar pe langa astea, un al treilea motiv este faptul ca e distractiv si placut.

Nu exista nimic mai satisfacator decat sa vezi cum incolteste si infloreste planta pusa din propria samanta, iar in cele din urma sa produca niste flori incantatoare sau niste legume delicioase.

Totusi, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le aveti pentru a incepe sa plantati in rasaduri plantele. Niciunul dintre acestea nu e scump, iar multe dintre ele pot fi folosite si in anii ce urmeaza.

 

Echipament pentru plantarea semintelor in rasaduri


Luminile


Cele mai bune lumini pe care le puteti folosi pentru a incepe activitatea de plantare sunt cele pe care le gasiti in fiecare magazin. Acestea sunt becurile cunoscute sub numele de neoane si pe care le prindeti in tavan. Sunt foarte ieftine si sunt o alegere buna, deoarece puteti sa asezati sub fiecare sursa de lumina cateva suporturi cu seminte sau cateva ghivece separate.

 

 

Lumina neoanelor sau a becurilor este cea mai indicata
Lumina neoanelor sau a becurilor este cea mai indicata

 

 

Ba chiar mai important este faptul ca puteti ajusta inaltimea de la care cade lumina pe seminte. Acest lucru este important, deoarece luminile ar trebui mereu sa fie cu 5-7 cm deasupra rasadurilor. Acest lucru va face ca ele sa primeasca destula lumina, iar ca dumneavoastra sa nu va alegeti cu niste rasaduri subtirele si fragile. Sistemul de ajustare al luminii se manevreaza usor.

 

Pamant steril


Secretul pentru a avea niste rasaduri frumoase, crescute in casa, este acelasi ca si in cazul plantelor crescute in gradina, si anume un pamant superior calitativ, in care acestea sa creasca. In cazul semintelor, pentru inceput veti avea nevoie de un pamant steril.

Exista cateva produse comerciale bune, impachetate in saci, care sunt alcatuite din muschi de turba si perlita. De asemenea, puteti sa va faceti propriul amestec, care reprezinta o optiune buna atata timp cat va ocupati des cu insamantarea. Nu folositi pamantul de gradina sau pamantul de ghiveci, deoarece nici unul nu este potrivit. Pamantul de gradina este mult prea greu si poate contine agenti patogeni care pot duce la o diminuare a sanatatii rasadului dumneavoastra sau chiar la ofilirea acestuia

 

 

Compost
Compost

 

 

Pamantul de ghiveci poate sa contina, de asemenea, agenti patogeni, insa in functie de locul din care l-ati achizitionat, ar putea fi prea greoi sau poate contine obiecte straine precum bete sau pietricele. Unele tipuri de pamant contin chiar si niste chimicale care pot duce la diminuarea puterii de germinare a samantei. Aveti nevoie de un amestec potrivit de pamant steril.

 

Nu pierde partea a doua a articolului "De ce echipament am nevoie pentru a incepe sa plantez semintele?"


Tu ce zici?