No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Anghinare de Ierusalim

Ultima modificare: 2010-11-08 | Primul publicat: 2010-11-08
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Anghinare de Ierusalim
Anghinarea de Ierusalim (Helianthus tuberosus), nu are nimic in comun cu anghinarea comuna. Spre deosebire de anghinare, Helianthus tuberosus are tuberculi cu un gust asemanator cartofilor si o usoara aroma de nuca, crescand intre 1,8 si 2,5 metri in inaltime. Anghinarea de Ierusalim se intalneste rar in gradinile din tara noastra.

Se mai numeste si nap porcesc sau topinambur. Denumirea de anghinare de Ierusalim ii vine de la gustul de anghinare al tuberculilor. Exista putine varietati de anghinare de Ierusalim.

 

tuberculi de anghinare de Ierusalim
anghinare de ierusalim

 

Anghinare de Ierusalim - plantare


Anghinarea de Ierusalim prefera solul moale, bogat in fertilizant si cu un drenaj bun. Planteaza-o si creste-o ca pe cartofi, sadind „cuiburi" la o adancime de 7-10 cm, cu o distanta de aproximativ 50 cm intre cuiburi si de 90 cm intre randuri. Adauga gunoi in jurul bazei plantei si asigura-te ca tuberculii sunt acoperiti. Aplicarea ingrasamantului si compostului va fi rasplatita prin plante mai sanatoase si o recolta mai bogata.

 

floare de anghinare de Ierusalim
Floare de anghinare de Ierusalim

 

Boli si daunatori


Melcii limax si melcii cu cochilie prefera frunzele si tulpinele. Viermii de radacina pot uneori infecta tuberculii, dar nu foarte des. Dintre boli mentionam mana si ciupercile care pot afecta plantele, mai ales pe vreme umeda.

 

Recoltarea anghinarei

 

Recolteaza la sfarsitul sezonului pentru mese individuale, avand grija sa nu deranjezi sistemul de radacini mai mult decat este necesar. Dupa primul inghet, scoate cu sapa radacinile ramase. Anghinarea de Ierusalim este foarte sensibila la inghet.


Tu ce zici?