No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Zucchinii

Ultima modificare: 2011-06-14 | Primul publicat: 2010-11-08
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Zucchinii
Zucchinii este membru al familiei dovleceilor si dovleacului (Curcubitaceae). Probabil este cel mai bine cunoscut dintre toate varietatile de dovleci. Doar cateva plante in gradina si ai o recolta suficienta pentru familie, vecini si prieteni.

Pe langa ca este un producator prolific, zucchinii poate fi incrucisat cu multi membri ai familiei Cucurbitaceae, inclusiv cu dovlecii. Unele  incrucisari de rase sunt foarte ciudate si interesante.

Sunt o multime de retete de zucchinii. Consuma-i in cantitati generoase in timpul verii, deoarece nu se conserva bine. Cand sezonul de gradinarit e gata, au disparut si ei.

Dovlecelul este o planta de vara, cu coaja moale si comestibila, ce in aproximativ 45-55 zile ajunge la maturitate.

 

Zucchinii - cultivarea


varietati_de_dovlecei_400

 

Cultivarea dovlecelului este usoara, poate chiar prea usoara. Planteaza semintele de dovlecei in randuri sau  movile la o adancime de 2,5 cm. Distanta dintre randuri depinde de varietatea pe care o plantezi. In movile, planteaza doar patru pana la cinci pe o movila. Dupa ce au germinat, pastreaza cele mai bune doua sau trei plante de dovlecei. Uda-le prima zi si daca nu ploua in fiecare a doua sau a treia zi pana cand germineaza. Dovleceilor le plac solul drenat, dar vor creste pe majoritatea solurilor.

 

zucchini

 

Daca solul tau este sarac sau daca anul trecut cultura ta a fost mai slaba, putin ingrasamant va imbunatati semnificativ sanatatea plantei si marimea recoltei.

 

Insecte si daunatori


Gandacul de castravete este daunatorul de temut al familiei cucurbitaceae. Dovlecelul nu face exceptie. Gandacii de castravete sunt cu dungi sau pete. Se hranesc cu frunzele plantelor si pot cauza pagube mai mari prin raspandirea de la o planta la alta. Sfredelitorii tulpinilor sunt un alt pericol imens. Noi consideram sfredelitorii tulpinilor inamicul public numarul 1 al familiei Cucurbitaceae. Ei gauresc tulpina, in apropierea bazei plantei. Daca ii dai putin timp, acestia isi vor croi drum inauntru si vor ucide planta.

Gandacii de castravete sunt eficient controlati cu insecticide. Sfredelitorii tulpinilor necesita un insecticid mult mai puternic. O varietate de alti daunatori pot de asemenea cauza probleme, totul depinzand de zona unde locuiesti.

 

Bolile dovlecelului


Ca membru al familiei Cucurbitaceae, dovlecelul este este susceptibil la o varietate mare de boli de bacterii si ciuperci. Printre cele mai cunoscute sunt fainarea (mucegaiul pudrat) si atacuri ale unor bacterii patogene. Problemele apar mai ales pe vreme calda si umeda si in mod special pe la sfarsitul lunii august cand planta imbatraneste si slabeste. Tratamentul cu fungicide te va ajuta sa eviti aceste probleme. Trateaza-le cu fungicid la primul semn de aparitie a acestor probleme.

 

Recoltarea dovlecelului zucchini


Recolteaza dovlecelul zucchini cand este inca tanar (10-15 cm). Unii oameni asteapta pana cand fructul devine gigantic. Cu toate ca inca va fi comestibil, va fi mai tare si va trebui sa il decojesti.


Tu ce zici?