No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Mustarul - regele condimentelor

Ultima modificare: 2010-09-29 | Primul publicat: 2010-09-27
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Mustarul - regele condimentelor
Cunoscut drept ‘regele condimentelor’, mustarul este folosit de oameni de mii de ani ca si condiment (semintele de mustar) sau ca si leguma (frunzele sale). Multi gradinari iubesc aceasta planta deoarece nu este pretentioasa, preferand temperaturile mai scazute. In Statele Unite exista o zi nationala a mustarului.

Mustarul si sanatatea ta


Frunzele de mustar sunt foarte sanatoase. Au un numar foarte mic de calorii si carbohidrati, fiind insa foarte bogate in vitaminele A si C, in calciu si fier. De asemenea, este utila in lupta impotriva cancerului prin intermediul beta-carotenului si al antioxidantilor. Boabele de mustar se folosesc si pentru scaderea colesterolului. Se recomanda de 3 ori/zi cate o lingurita de boabe de mustar auriu luate cu 30 de minute inainte de masa.

 

planta de mustar. Sursa: flickr.com
planta de mustar

 

Cultivarea mustarul

 

Mustarul se dezvolta in gradinile cu un sol bun, preferand soarele si vremea racoroasa. Un truc ar putea fi sa plantati seminte de mustar in fiecare saptamana, astfel incat veti avea mereu frunze proaspete. Planta se dezvolta foarte repede. Folositi multa apa si ingrasaminte pentru a ‘ii da o mana de ajutor' in crestere. Udati planta in perioadele secetoase.

Puneti semintele in pamant la o adancime de doar cativa centimentri si la aprox 10 cm una de alta. Randurile ar trebui sa fie la 15 cm distanta. Sugestia noastra este sa plantati boabele de mustar primavara devreme, deoarece astfel veti obtine o a doua recolta de toamna. Planta atinge maturitatea in 45-50 de zile.

 

Recoltarea boabelor de mustar


Frunzele de mustar se consuma verzi, crude sau gatite, fiind indicat sa le recoltati cat timp sunt inca tinere si moi. Este de asemenea important sa culegeti dintr-odata toate frunzele florii. Daca vor fi expuse la soare arzator, ele vor deveni aspre si cu un gust puternic.

Boabele trebuie recoltate cand planta incepe sa ingalbeneasca. E bine sa stea cat mai mult timp pe planta, insa e recomandabil sa le recoltati inainte ca ele sa fie imprastiate pe jos din cauza coacerii.

 

Camp de mustar. Sursa: flickr.com
Camp de mustar. Sursa: flickr.com

 

Boli si daunatori:

 

Afidele si viermii de varza sunt o problema des intalnita, insa puteti folosi un pesticid organic pentru a ii elimina. Mucegaiul poate afecta planta, insa daca o veti hrani corespunzator, nu vor exista probleme deosebite. Evitati sa udati planta seara si asigurati-va ca distanta dintre plante este cea corespunzatoare.


Tu ce zici?