No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Plantarea legumelor

Ultima modificare: 2010-11-11 | Primul publicat: 2010-11-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Plantarea legumelor
Incepem infiintarea gradinii cu plantarea in rasadnite sau cu ajutorul semintelor? Cele mai multe legume cresc usor din seminte. Unele legume, cum ar fi porumbul, fasolea, mazarea, ridichii si majoritatea celorlalte culturi radacinoase nu se transplanteaza bine, astfel incat, cel mai bine este sa fie plantate direct in gradina.

Spre deosebire de culturile radacinoase, anghinarea, telina, rosiile, ardeii si vinetele se planteaza in sere sau se cumpara ca rasaduri, daca locuiti intr-o zona unde vara este scurta. Semanati ceapa, broccoli-ul, salata verde, seminte de fructe zdrobite si semintele de castravete in interior sau direct in gradina. Urmariti instructiunile de plantare de pe pachetele de seminte, fie incepeti sa plantati semintele in sere pentru a obtine un salt peste sezonul de crestere sau plantati-le direct in sol mai tarziu, in timpul sezonului, atunci cand conditiile o permit.

 

morcovi
Morcovi

 

 

Plantarea semintelor in gradina


Plantati semintele de doua-patru ori mai adanc decat semintele din sere. Cel mai bun moment de plantare a unor legume speciale depinde de toleranta acestora la rece si de ultimul inghet din zona. Legumele care tolereaza frigul, cum ar fi ridichile, mazarea si morcovii pot fi plantate cu cel tarziu o luna inainte de ultimul inghet estimat.

Cu toate acestea, cele mai multe legume germineaza mai bine in solul cald, asa ca este mai bine sa asteptati pana dupa data medie de la ultimul inghet pentru a le planta. Unele pot fi plantate mai tarziu, in sezon, de asemenea, astfel incat culturile sa nu se maturizeze toate deodata.
Pentru a fi siguri cand sa plantati, atat in sezonul de primavara cat si de toamna, puteti consulta calendarul sadirii legumelor. Trebuie sa cautati data medie a ultimului inghet din regiunea voastra.

 

Seminte puse la incoltit
Seminte puse la incoltit

 

Transplantarea rasadurilor


Dupa ce ati recoltat legumele dintr-o zona, este indicat sa replantati in acel loc o alta cultura, pentru a obtine cele mai mari productii din gradina dumneavoastra. Aceasta tehnica este numita plantare succesiva.

Cu o saptamana inainte sa fiti gata sa transplantati rasadurile de legume in gradina, incepeti sa le caliti (aclimatizandu-le la conditiile de aer liber inainte de a le planta in gradina). Gasiti o locatie in aer liber care este protejata de vant si care este atinsa de soarele diminetii. Plasati rasadurile in aceasta locatie timp de cateva ore in prima zi, apoi aduceti-le in interior. Extindeti treptat cantitatea de timp cat sunt lasate in aer liber, astfel incat, pana la sfarsitul saptamanii pot fi lasate in aer liber peste noapte. In cazul in care vremea nu este potrivita pentru transplantare, rasadurile pot fi tinute intr-un cadru rece pana in momentul plantarii.

 

Gradina cu legume
Gradina cu legume

Tu ce zici?