No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Constructii si amenajari in gradina: sere, rasadnite, solarii

Ultima modificare: 2010-04-16 | Primul publicat: 2010-04-16
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Constructii si amenajari in gradina: sere, rasadnite, solarii
Bariera extrem de mare in fata posibilitatii de realizare a productiei de legume, limitata de factorul temperatura, a determinat pe legumicultori sa gaseasca diferite modalitati de producere a legumelor. Au fost concepute constructii, cum sint : serele, solariile, tunelele, rasadnitele si altele, prin intermediul carora au fost depasite conditiile nefavorabile impuse de natura.


Serele


Reprezinta constructii complexe, cu un grad superior de asigurare a conditiilor de vegetatie, dar foarte scumpe, fapt pentru care vom aminti doar ca pot fi utilizate la producerea de legume si rasaduri, cu un mare consum investitional si energetic.

Cele mai utilizate materiale in construirea serelor sunt: metalul, lemnul, betonul si sticla. Deoarece serele sunt exploatate zeci de ani trebuie sa asigure rezistenta mare la vanturi, sa permita instalarea aparaturii necesare si sa permita utlizarea mijloacelor mecanice.

Sera trebuie sa fie amplasata in zone favorabile, in asa fel incat cu o investitie minima sa se asigure maximum de exploatare. Un factor extrem de important in amplasarea serelor este sursa de caldura care trebuie sa fie cat mai ieftina.

In Romania zonele cele mai favorabile pentru sere sunt cele din Campia de Vest si sudul tarii datorita si numarului de ore se stralucire a soarelui mai mare.

 

sera

 

Solarii


Spre deosebire de sere, sint constructii mult mai ieftine si cu posibilitati de amenajare in orice curte sau gradina fiind alcatuite dintr-un schelet de lemn, fier sau beton, cu diferite elemente si structuri de rezistenta, acoperite cu folie de polietilena sau cu sticla. In prezent, in curti si gradini, pot fi utilizate diferite tipuri constructive, fiind recomandate cu precadere solarii de tip tunel, care pot fi realizate la dimensiunile permise de spatiile existente.

Efectul de protejare a plantelor, de stimulare a cresterii se datoreaza acumularii energiei calorice pe parcursul zilei mai ales in sol si mentinerii acesteia in timpul noptii. Temperatura din solarii este mai mare cu 4-8 °C in timpul noptii decat temperatura din exterior si cu 10-18 °C ziua atunci cand este soare.

 

Adaposturile joase


Sunt amenajari simple, cu schelet usor, acoperit cu folie de polietilena, avind inaltimea de 40 cm, latimea 70-80 cm si o lungime dupa caz, maximum 15 metri. Scheletul poate fi confectionat din nuiele de salcie sau alun, fier beton cu diametru de 5-6 mm, sau alte materiale asemanatoare. Lungimea unui arc trebuie sa fie de 170-180 cm, din care 50-55 cm sa fie infipt in pamint pentru fixarea constructiei respective. Folia se fixeaza printr-o sarma galvanizata si in santurile efectuate in lungul constructiei. Se poate utiliza cu rezultate bune, folia cu grosime de 0,1 mm si latimea de 160 cm. Prin intermediul acestor amenajari se obtine o productie mai timpurie cu 2-3 saptamini comparat cu sistemul de cultura a legumelor in cimp.

 

Rasadnitele


Sunt constructii formate dintr-un toc confectionat din lemn sau beton acoperite cu rame din lemn cu sticla sau folie de polietilena. Constructiile de acest fel se folosesc in special la producerea rasadului. Sursa de caldura este gunoiul de grajd.

Condtitia esentiala in infiintarea si exploatarea unei rasadnite este sursa de incalzire. Rasadnitele cu incalzire biologica au avantajul costului redus, accesibilitatii crescute fata de sursa de incalzire, dar au dezavantajul ca sunt necesare cantitati mari de gunoi de grajd.

 

rasadnite

 


Tu ce zici?