Pentru a proteja gradina se poate acoperii cu plasa ca in Spania?
Depinde pentru ce doriti sa protejati gradina. Exista posibilitatea ca in Spania gradina sa fie protejata de prea mult soare ceea ce nu e cazul la noi.
Citeste tot raspunsul »Singura problema cu porumbul este ca are nevoie de mult spatiu pentru a creste. Majoritatea gradinarilor care folosesc curtea din spate cultiva rosii deoarece cateva plante pot satisface nevoile gospodariei si ocupa foarte putin spatiu. Porumbul necesita minim trei randuri (ideal ar fi patru) pe o intindere de aproximativ 1,20 m. Spatiul dintre randuri trebuie sa fie de 90 cm. Acest spatiu minim permite polenizarea adecvata a porumbului. Porumbul este polenizat de polenul provenit de la spic ( aflati in varful porumbului).
Porumbul se foloseste adesea pentru decoratiunile de toamna, tulpinile putand fi folosite intr-o varietate de prezentari in aer liber.
Planteaza porumbul la soare si intr-un sol fertil. Boabele de porumb se pun in randuri la o adancime de aproximativ 1,20-2,5 cm. Aseaza-le bine in randuri cu o distanta de 90 cm fiecare. Unii gradinari planteaza doua seminte de porumb una langa alta, iar apoi daca ambele cresc pe una o scot. Aceasta asigura utilizarea maxima a spatiului limitat din cadrul gradinii, fara lacune din cauza germinatiei slabe.
O alta metoda este de a semana semintele de porumb una langa alta iar mai tarziu sa le raresti. Uda-le bine cu bine cu apa dupa plantare si apoi inca o data dupa 2-4 zile, daca nu a plouat. Pentru o polenizare adecvata, planteaza patru randuri de aproximativ 1 m lungime fiecare.
Unii gradinari incearca sa transplanteze rasaduri de porumb pentru a umple locurile libere din rand. In general, porumbul nu se transplanteaza bine. Poti reusi totusi in conditii optime. In primul rand, transplanteaza cand rasadul este foarte mic. In al doilea rand, transplantarea trebuie facuta intr-o vreme racoroasa. Sapa foarte adanc pentru a extrage plantele deoarece rasadurile de porumb au o radacina lunga, adanca. In cele din urma uda bine cu apa in fiecare zi timp de aproximativ o saptamana. Fertilizeaza pamantul cu un ingrasamant general la fiecare doua-trei saptamani.
In conditii de seceta uda in mod regulat porumbul. Mentine cultura de porumb bine curatata de buruieni in primele zile de viata. Pune mulci intre randuri pentru a opri cresterea buruienilor.
Porumbul este o planta de caldura astfel ca este rezistent la vremea uscata. Radacinile lui cresc adanc in pamant in cautarea umezelii in conditiile de seceta.
Durata de maturizare variaza intre 65-95 de zile in functie de varietate. Printre cele mai de durata soiuri se gasesc "Regina de Argint", una dintre favoritele tuturor timpurilor si cu siguranta isi merita asteptarea. Desi se sustine ca unele varietati cu un continut crescut de zaharuri sunt cele mai dulci, Regina de Argint ramane favorita: "Regina Porumbului".
Viermii sarma si ratisoara porumbului sunt daunatorii cei mai comuni. Insectele reprezinta o problema mai mare cand stiuletii incep sa se formeze. Ele intra prin matase. Pentru a indeparta viermii sarma aplica cateva picaturi de ulei mineral pe matase. Uleiul mineral sufoca acesti viermi.
Unul dintre cei mai recenti daunatori este viermele vestic al radacinilor porumbului (diabrotica). Acest daunator este originar de pe continentul american fiind introdus accidental in Europa prin fosta Iugoslavia. In Romania prezenta daunatorului s-a semnalat pentru prima data in 1996 in judetul Arad.
Ocazional, pasarile se vor bucura de o masa copioasa pe seama porumbului tau.
Pana cand incepe sa se formeze stiuletele, porumbul se poate lovi de cateva boli. Ocazional o ciuperca de porumb de culoare negricioasa- purpurie (taciunele porumbului) se poate dezvolta la stiulete. Aceasta apare datorita vremii ploioase. In cazul in care ciuperca este prezenta, scoate si distruge plantele.
Porumbul este bun imediat dupa formarea completa a boabelor. Este bine ca porumbul crud sa se culeaga chiar inainte de a se manca, altfel isi pierde aroma.
Porumbul este matur cand matasea s-a uscat si a capatat o culoare maroniu inchis. Daca esti lipsit de experienta la cules de porumb, selecteaza un stiulele care pare copt. Fara a-l rupe trage de coaja suficient pentru a vedea varful stiuletelui. Daca nu este copt, inchide-l si leaga-l pentru a-l apara de gandaci. Ar fi bine sa tii de tulpina porumbului cu mana libera. Aceasta evita ruperea plantei.
Cand este prea cald pentru a face porumb fiert inauntru, incearca sa frigi porumbul. Scufunda stiuletele de porumb cu coaja cu tot intr-o galeata de apa pentru cateva ore. Apoi, frige-l pe un gratar, rotindu-l in mod regulat. Cand este gata, scoate coaja, mananca si bucura-te de gust!