No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Salvia: crestere si ingrijire

Ultima modificare: 2010-10-20 | Primul publicat: 2010-10-20
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Salvia: crestere si ingrijire
Salvia culinara este o planta erbacee perena cu frunze gri si aspect lanos care adauga prospetime mancarurilor. Spinii florilor purpurii sau albastre apar la mijlocul verii.

Numele latinesc: Salvia officinalis
Numele popular: Salvia comuna, salvia de gradina
Expunere la soare: In general, prefera soarele. Are nevoie de niste umbra in zonele mai inalte.
Marimea la maturitate: Inaltime: 30-60 cm, Latime: 30-60 cm
Perioada de inflorire/Zile pana la recoltare: Infloreste in mijlocul verii. Ar putea inflori in primul an depinzand de marime si loc.

Permiteti plantei sa creasca nerecoltata pentru primul an. Frunzele pot fi recoltate oricand desi sunt considerate cele mai bune fie inainte, fie imediat dupa inflorire.

 

salvie purpurie
Salvie purpurie

Varietati salvie:

 

Salvia officinalis obisnuita este excelenta pentru a fi folosita ca si condiment si nu este pretentioasa in gradina.

Pentru varietate si atractivitate, incercati una dintre urmatoarele:

  • Salvia officinalis cv. Tricolor nu este atat de mare precum S. Officinalis dar, culorile verde, alb si roz/purpuriu fac din acest soi atat o iarba ornamentala cat si una culinara.
  • Salvia officinalis cv. Purpurescens are frunze tinere de un purpuriu adanc care cand se maturizeaza au culoarea rosu de Burgundia.
  • Salvia officinalis cv. Aurea este o planta compacta, cu frunze galbene si moi si cu flori purpurii.

 

Utilizarile salviei


Frunzele de salvie sunt un condiment popular pentru fripturi. Ele pot fi folosite atat proaspete cat si uscate. Din salvie se face de asemenea un ceai bun. Frunzele si ramurile sunt adesea folosite in obiecte de artizanat precum ghirlandele.

 

Salvia: cultivare si intretinere


Plantele de salvie pot fi inmultite prin seminte, butasi de radacina si transplatare. Semintele de salvie trebuie sa fie sadite cat timp sunt proaspete. Semintele nu se pastreaza bine si, chiar daca sunt proaspete nu sunt toate viabile si nu se prind prea repede. Butasii de radacini pot fi propagati prin stratificare. (Apasand in jos radacinile laterale, astfel incat sa fie in contact cu solul).

 

Salvie in ghiveci
Salvie in ghiveci

 

Salvia prefera un loc cald, cu sol umed, desi nu tolereaza caldura extrema. Nu este pretentioasa in privinta  tipului de sol, cu exceptia faptului ca acesta trebuie sa fi bine drenat. Toaletarea dupa inflorire o va pastra atractiva, impiedicand-o sa devina prea lemnoasa ori prea raspandita. Fertilizati in fiecare primavara.

Salvia se simte foarte bine cand creste in ghivece. Daca vreti sa cultivati salvie in interior, va trebui sa-i dati lumina puternica si directa. Putini daunatori ii creeaza probleme, cel mai mare rau este provocat  apa in exces, lumina insuficienta si lipsa de toaletare.

Salvia devine o tufa lemnoasa, care trebuie inlocuita la fiecare 3-4 ani. Recoltarea si toaletarea frecventa ajuta plantele sa se revigoreze. Cand planta este in floarea varstei, este un adaos atractiv atat la gradinile cu ierburi cat si la bordurile ornamentale. Varietatile purpurie, aurie si tricolora se potrivesc in special ca si plante de margine.

Recoltati putin in primul an, doar atata cat aveti momentan nevoie. Frunzele pot fi uscate si depozitate pentru o utilizare viitoare.


Tu ce zici?