No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Arborele de cafea

Ultima modificare: 2011-04-13 | Primul publicat: 2011-04-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Arborele de cafea
Originar din Etiopia, arborele de cafea vesnic verde are frunze lucioase, colorate verde-inchis si poate atinge inaltimi de 10 metri. Florile albe, adunate in manunchiuri, miros delicat a cafea si iasomie. Fructele se numesc cirese, deoarece devin rosii atunci cand se coc. Fiecare "cireasa" contine cate 2 boabe de cafea.

Arborele de cafea nu supravietuieste la temperaturi mai mici de 10° C. Ii plac solurile bine drenate si partial umbrite. Din arborele de cafea se folosesc semintele sau boabele de cafea. Fructele coapte contin seminte verzi, crude care se folosesc si in medicina homeopata. Semintele se prajesc si capata aroma distincta de boabe de cafea.

 

boabe de cafea
boabe de cafea

 

Compusi activi in cafea

 

Cofeina este un compus activ in anumite medicamente. Acizii fenolici constituie pana la 5% din masa boabelor de cafea; ei poseda proprietati stimulatorii si antiseptice. Continutul de cafea variaza de la 0.6 pana la 3%: cofeina stimuleaza activitatea in toate organele importante ale corpului. Prajirea reduce continutul de cofeina si ii adauga cafelei pigmenti si aroma. Boabele contin si mici cantitati de teobromina, tanin si trigonelina.

 

plantatie de cafea
plantatie de cafea

 

 

Utilizarile medicinale ale cafelei

 

Gratie cofeinei, principalul compus activ al cafelei, ne simtim mai energici. Un studiu efectuat in 1987 apreciaza ca o cantitate de cofeina mai mica decat cea gasita intr-o ceasca de cafea creste acuitatea vizuala si auditiva. Un studiu clinic australian din 1996 a demonstrat proprietatea cofeinei de prevenire a scaderii tensiunii arteriale care apare de obicei dupa mese. Cercetatorii au concluzionat ca aceasta actiune stimulatoare asupra sistemului cardiovascular este foarte benefica batranilor. Cofeina creste rata metabolica si potenteaza efectul analgezic al medicamentelor ca aspirina sau paracetamolul. Poate ameliora greata si varsaturile si poate trata durerile de cap si migrenele. Ca stimulent, este vitala in prevenirea comelor care urmeaza colapsului din intoxicatiile cu narcotice. Si alti constituienti ai cafelei au roluri importante. Trigonelina, de exemplu, poate usura migrena, in timp ce teofilina are proprietati stimulente, diuretice si actioneaza asupra sistemului cardiovascular. Cercetari din anul 2002, efectuate la Imerial College din Londra, au aratat ca teobromina amelioreaza tusea.
Extern cremele cu continut de cofeina poat stimula lipoliza - distrugerea grasimilor din corp - si sunt o parte utila a regimurilor de slabire.

 

boabe de cafea
boabe de cafea

 

 

Precautii in folosirea sau consumarea cofeinei

 

  • clasificata ca stimulent, cofeina din diverse preparate trebuie evitata de persoanele care fac sport de performanta
  • Cofeina poate agrava sau induce ulcerele peptice si problemele de reflux
  • Nu se recomanda persoanelor cu afectiuni cardiovasculare sau acelora care sunt supuse terapiei electroconvulsivante
  • Printre efectele secundare se numara accelerarea ritmului cardiac, durerile de cap, urinarile frecvente, insomnia si agitatia
  • Asteptati-va la sevraj si la dureri de cap daca intrerupeti consumul de cafea.

Tu ce zici?