No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Refolosirea zatului de cafea

Ultima modificare: 2011-03-22 | Primul publicat: 2011-03-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Refolosirea zatului de cafea
O cafea la filtru minunata...mmm... Nu cred ca exista ceva care sa aiba un gust mai bun cu exceptia pizzei, probabil. Daca mi-as alege vreodata o alta meserie, cred ca mi-ar placea sa lucrez intr-un magazin care vinde cafea boabe... sau pizza.

Unul dintre lucrurile care fac cafeaua la filtru mai buna decat cea instant este ca, pe langa faptul ca are gust mai bun, zatul de cafea poate fi reciclat si utilizat in diferite moduri. Deoarece pizza nu lasa ramasite (in unele cazuri nici macar firmituri...), ne vom concentra in acest articol pe cafea.

Folosirea termenului de „reciclare” este un pic fortata, deoarece inseamna sa produci o cantitate mai mare dintr-un produs, folosind resturile aceluiasi produs. Un termen mai potrivit referitor la zatul de cafea ar fi refolosirea, reutilizarea produsului. Reciclarea pare insa a fi un termen generic in zilele noastre, iar unele persoane chiar recicleaza zatul de cafea, dupa cate se pare (citeste mai jos).

 

Iata 10 idei pentru refolosirea zatului de cafea:

 

· Daca ai o ferma de rame sau alti viermi, amesteca-l cu solul  - indoparea cu cofeina face ca viermii sa fie mai activi. Nu le face nici un rau, dar amesteca-l bine in gramada, astfel incat viermii sa nu fie supradozati cu ceva cofeina reziduala.

· Foloseste zatul de cafea ca ingrasamant pentru plante. Imprastie zatul la baza plantei, apoi ingroapa-l superficial. De asemenea, poate fi imprastiat direct pe gazon.

 

zat de cafea pe plante

 

· Adauga zatul la compost pentru a-l imbogati in nutrienti - zatul contine azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu si sulf. Fosforul este greu de gasit asa ca trebuie economisit pe cat posibil.

 

cafea compost


· Pune apa peste zat si lasa-l sa stea o zi sau doua. Strecoara-l si apoi foloseste-l ca un ingrasamant lichid - cafeaua rece, pe care de obicei o arunci, poate fi si ea folosita astfel.

· Dupa ce ai uscat bine zatul, pune-l intr-un ciorap vechi. Leaga-l la capete si foloseste-l in dulapioare sau in frigider pentru absorbirea mirosurilor. Alternativ, poti pur si simplu sa pui zatul uscat intr-un vas oarecare.

· Frecarea mainilor cu zat va indeparta mirosurile persistente precum cele de ceapa sau peste.

· Zatul poate fi folosit ca un degresor pentru oale si tigai cu grasime pe ele.

· Aplicarea unui inel de zat de cafea in jurul unor plante sensibile descurajeaza furnicile si alte insecte daunatoare.

· Foloseste-l pentru vopsirea lemnului. Lasa-l la inmuiat, intr-o cantitate mica de apa, peste noapte (sau in apa fierbinte pentru un timp mai scurt) si apoi strecoara-l. Intensitatea culorii va depinde de cantitatea de apa folosita. E buna si pentru nuantarea mobilei de mahagon.

· O alta modalitate interesanta este sa usuci zatul intr-un cuptor cald (nu fierbinte), adauga apoi o cantitate egala de zat proaspat si foloseste amestecul ca iti sa faci cafea. Dupa ce ai baut cafeaua, foloseste zatul ramas in una din modalitatile descrise mai sus. Nu se recomanda refolosirea repetata a zatului in acest sens.

·Iata si o idee despre cum sa nu folosesti zatul de cafea. Nu incerca sa scapi de el aruncandu-l in chiuveta. Se lipeste de grasimi in teava de scurgere si peste el se formeaza tot felul de depuneri, ceea ce duce, cu timpul, la infundarea scurgerii.

 

Avand toate aceste idei minunate pentru refolosirea zatului de cafea, poate ca o sa te duci chiar la o cafenea locala si o sa le ceri sa iti colecteze regulat zatul. Ei vor reduce cantitatea de gunoi si tu vei avea un produs foarte util, deci toata lumea are de castigat! Aceasta idee este, se pare, deja folosita de unii oameni si numarul lor este in crestere, asa ca grabeste-te!

 

Daca ai si tu idei referitoare la acest subiect, imparte-le cu noi!