No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Melisa

Ultima modificare: 2010-09-02 | Primul publicat: 2010-03-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Melisa
Numele plantei vine din grecescul melissophyllon care inseamna ” frunza albinelor”, deoarece melisa este o planta cu parfum dulce si extreme de apreciata de albine. Era folosita in sec al X-lea in prepararea unui tonic despre care se presupunea ca alunga melancolia folosita in special in tratarea femeilor. Melisa era folosita de preotii carmeliti in crearea unui elixir caruia i se atribuia o multime de virtuti benefice. Tonicul mai avea in compozitie coaja de lamaie, mosc, coriandru, scortisoara si cuisoare.

Ce se utilizeaza din melisa?


Se vor utiliza frunzele si varfurile florale. Ideal este ca frunzele sa se culeaga inainte de inflorire. De obicei se pot face 2 recolte pe an. Tot inainte de inflorire se vor culege si varfurile florare.

 

melisa

 

 

 

Cum se utilizeaza melisa?


Ca si majoritatea plantelor medicinale si melisa se foloseste in deja obisnuitele moduri: infuzie si decoct.

Infuzia de frunze: se fierb 2-3 linguri de melisa intr-un litru de apa. Se lasa apoi sa se limpezeasca pentru 5 minute.
Decoctul de varfuri inflorite: se fierbe 10 minute o mana plina de melisa la un litru de apa.
Macerat de vin: se lasa la macerat o zi o mana de varfuri florale intr-un litru de vin rosu.

ceai melisa

 

La ce se utilizeaza melisa?


1. Pentru femeile insarcinate.
Melisa este una dintre rarele plante recomandate femeilor insarcinate impotriva greturile. Se infuzeaza o lingura de frunze de melisa intr-un litru de apa clocotita. Nu se va bea mai mult de 3 cani pe zi.

2. Digestiva
Melisa atenueaza eficient majoritatea tulburarilor digestive atat prin acţiunea sa antispasmodica si de stimulare a veziculei biliare, cat si prin tendinta naturala de a preveni balonarile si flatulentele. Luata sub forma de infuzie dupa mese, ea calmeaza si durerile gastrice ulceroase. Beti o ceasca de infuzie de planta intreaga sau un paharel de vin de melisa indulcit dupa gust impotriva greturilor. Ceaiul de melisa se poate lua impotriva diareei si la reechilibrarea tranzitului intestinal

3. Calmanta
Melisa poate fi utilizata si pentru tratarea nervozitatii, a perioadelor de depresie, epuizarii nervoase sau a surmenjului. Pentru un somn linistit se recomanda o ceasca de ceai de melisa inainte de culcare, sau o baie cu infuzie de frunze de melisa.

4.Probleme respiratorii
In cazul problemelor de respiratie datorate gripei sau guturaiului se recomanda un ceai de melisa.

5. Imbunatateste memoria


 


Tu ce zici?