No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Lavanda

Ultima modificare: 2010-09-30 | Primul publicat: 2010-04-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Lavanda
Parfumul minunat si coloritul frumos atat al florilor, cat si al frunzisului au facut ca lavanda sa fie una dintre cele mai cunoscute si mai iubite plante de gradina. Lavanda este un subarbust robust sau destul de robust, iar frunzele ei puternic aromate si florile caracteristice o fac usor de recunoscut chiar si de catre cei care nu sunt interesati de gradinarit

Ea prefera solul fertil, bine drenat, alcalin, si poate suporta perioade indelungate de caldura si seceta. Lavanda ar trebui sa fie cultivata totdeauna in plin soare. Iarna, in special daca este cultivata in sol greu, imbibat cu apa sau nedrenat, radacinile plantei sunt expuse la putrezire.

Comparativ cu alti arbusti, specia nu traieste mult; ea poate ajunge prea batrana pentru a mai fi salvata dupa sapte sau opt ani. Pe masura ce imbatranesc, aceste plante se transforma in tufe cu goluri, destul de rasfirate, cu tulpini scurte si lemnoase, golase.

 

 

lavanda

 

 

Lavanda creste in tufe compacte, dense, cu frunze mici, inguste, gri pana la gri-verzui, dispuse pe tulpini subtiri, muchiate, gri-verzui. Frunzele si tulpinile tinere sunt acoperite cu peri desi, gri, care le protejeaza de caldura si seceta. Florile, care formeaza inflorescente spiciforme drepte, la capatul tulpinilor lungi, zvelte, sunt in nuante variate de albastru, ca si albe sau roz. Lavandula denata si Lavanda stoechas au un smoc de bractee chiar deasupra florilor - bracteele au de obicei aceeasi culoare ca florile de sub ele.Toate partile plantei sunt aromatice.

 

Lavandula angustifolia (levantica)


Aceasta lavanda creste sub forma de tufa compacta, cu tulpini drepte verzi-argintii care devin maro-argintii la maturitate. Frunzele aromatice, gri-argintii, sunt inguste si ascutite acoperite cu un puf argintiu. La mijlocul verii apar deasupra frunzelor inflorescente cu flori parfumate, purpurii-inchis.

 

 

levantica

 

 

Cum se taie levantica?

 

1. Taierea de formare

Taiati plantele tinere ca sa le ajutati ,sa creasca intr-o tufa densa, cu tulpini ierboase rasarind de la baza lemnoasa a plantei. Dupa plantare, taiati toate cresterile slabe sau vatamate.Taiati tulpinile ramase pana la jumatate din lungimea Ior pentru a stimula formarea de noi lastari la baza plantei.

 

2. Taierea de intretinere

Taierea este necesara nu doar pentru a inlatura florile ofilite si a pastra planta compacta si deasa, ci si pentru a incuraja productia de noi lastari pentru a impiedica baza sa devina golasa, inlaturati toti lastarii rupti, vatamati sau atacati de ger si scurtati primavara tulpinile prea inalte.

Taiati dupa inflorire, inlaturand florile moarte si aproximativ 5 pana la 7 cm de crestere cu frunze.

 

3. Taierea de remediere

Aceste tufe cu viata scurta devin deseori golase si rasfirate la baza. Ele nu raspund la taieri severe, iar baza lemnoasa a tulpinii nu face lastari noi. Indepartati si inlocuiti plantele batrane, dezordonate.

 

 

lavanda

 


Tu ce zici?