Am plantat anul trecut o mini livada de 100 de pomi pe un teren de 3000 m2. S-au prins 92 si au inmugurit si au infrunzit. Primii s-au inbolnavit ciresii.
In timpul iernii in zile cu temperaturi ce depasesc 0 grade celsius (februarie inceputul lui martie este timpul favorabil) se efectueaza stropiri cu ulei horticol si zeama bordeleza. Uleiul horticol se administreaza inainte de aparitia mugurilor. Tratamentele cu zeama bordeleza se pot efectua pana inainte de pleznirea mugurilor.
Cunoscuta de asemenea sub denumirea de varza plata, Tat Soi sau "rozete pak choi", Brassica rapa var. Rosularis are frunze foarte groase, de un verde inchis, lucioase, aranjate intr-o rozeta cu cercuri regulate, concentrice, existand varietati taratoare si verticale.
Conditii generale de cultivare
Se maturizeaza la temperaturi scazute. Varietatile taratoare rezista si la temperaturi de -20 de grade Celsius; varietatile verticale tolereaza un inghet mai usor. Semanati semintele de varza plata in sol fertil care retine umezeala . Pentru o recolta de primavara /vara, aceasta se face primavara tarziu, iar pentru o recolta de toamna, vara tarziu.
Rariti rasadurile la o distanta de 15-20 cm si lasati 30-45 cm intre randuri. Daca doriti rozete mai mari, puteti sa le plantati la o distanta mai mare. Dupa ce au ajuns la dimensiunea dorita, recolteaza frunzele din centrul rozetei, sau intreaga capatana (aproximativ un centimetru deasupra bazei plantei pentru a incuraja regenerarea). Necesita intre 7 si 8 saptamani pentru a ajunge la maturitate.
Caracteristici importante
Frunzele variaza de la plate si netede la crete si zimtate. Este o planta atractiva, putand fi folosita ca element decorativ dar si ca leguma. Unii oameni includ Tat Soi in specia Brassica rapa (grupul Chinensis, care cuprinde si varza ”pak choi” sau chinezeasca).
Similara la gust cu "pak choi", Tat Soi poate fi utilizata in toate stagiile de crestere: frunzele rasadurilor, rozetele mici, plantele mari si lastari tineri cu flori. Frunzele tinere si rozetele mici sunt utilizate crude in salate si amestecuri prajite. Poate fi de asemenea, gatita in supe, calita sau adaugata la paste.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!