No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Brassica rapa var. Rosularis

Ultima modificare: 2010-10-14 | Primul publicat: 2010-10-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Brassica rapa var. Rosularis
Cunoscuta de asemenea sub denumirea de varza plata, Tat Soi sau "rozete pak choi", Brassica rapa var. Rosularis are frunze foarte groase, de un verde inchis, lucioase, aranjate intr-o rozeta cu cercuri regulate, concentrice, existand varietati taratoare si verticale.

 

Conditii generale de cultivare


Se maturizeaza la temperaturi scazute. Varietatile taratoare rezista si la temperaturi de -20 de grade Celsius; varietatile verticale tolereaza un inghet mai usor. Semanati semintele de varza plata in sol fertil care retine umezeala . Pentru o recolta de primavara /vara, aceasta se face primavara tarziu, iar pentru o recolta de toamna, vara tarziu.

Rariti rasadurile la o distanta de 15-20 cm si lasati 30-45 cm intre randuri. Daca doriti rozete mai mari, puteti sa le plantati la o distanta mai mare. Dupa ce au ajuns la dimensiunea dorita, recolteaza frunzele din centrul rozetei, sau intreaga capatana (aproximativ un centimetru deasupra bazei plantei pentru a incuraja regenerarea). Necesita intre 7 si 8 saptamani pentru a ajunge la maturitate.

 


brassica rapa

 

Caracteristici importante


Frunzele variaza de la plate si netede la crete si zimtate. Este o planta atractiva, putand fi folosita ca element decorativ dar si ca leguma. Unii oameni includ Tat Soi in specia Brassica rapa (grupul Chinensis, care cuprinde si varza ”pak choi” sau chinezeasca).

 

Boli si daunatori:


Daunatori: Melcii, viermii, gandacii si puricii.

 

Utilizari:


Similara la gust cu "pak choi", Tat Soi poate fi utilizata in toate stagiile de crestere: frunzele rasadurilor, rozetele mici, plantele mari si lastari tineri cu flori. Frunzele tinere si rozetele mici sunt utilizate crude in salate si amestecuri prajite. Poate fi de asemenea, gatita in supe, calita sau adaugata la paste.


Tu ce zici?