No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Despre marar (I)

Ultima modificare: 2010-06-27 | Primul publicat: 2010-06-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre marar (I)
Mararul este o planta ierboasa unica in sensul ca atat frunzele cat si semintele sunt folosite ca si condiment. Este un membru al familiei Umbelliferae, ai carei alti membri sunt chimenul, patrunjelul, anasonul.

Mararul apartine familiei apiaceae, din genul: Anethum si numele stiintific este "Anethum graveolens".

Semintele de marar, utilizate drept condimente, sunt similare la gust si aspect cu semintele de chimen. Au o culoare maro deschis, formal ovala cu cresteri verticale si cu un miros aromatic dulce si citric, dar de asemenea si usor amar.

 

 

Marar
Marar



Beneficiile aduse de marar sanatatii


  • Planta de marar contine numerosi compusi chimici derivati din plante care sunt cunoscuti pentru proprietatile lor anti-oxidante, profilactice si benefice pentru sanatate.
  • Aceasta iarba populara nu contine colesterol; dar este bogata in antioxidanti si fibre dietare care ajuta la controlul nivelului de colesterol din sange.
  • Frunzele de marar (crengute) si semintele contin multe uleiuri volatile esentiale precum d-carvone, dillapiol, DHC, eugenol, limonene, terpinene si myristicin.
  • Uleiul esential, Eugenol, din marar are utilizari terapeutice ca si anestezic si antiseptic local. Eugenol reduce de asemenea nivelul de zahar din sange in cazul diabetului, fiind totusi necesare si alte studii amanuntite pentru a-i determina rolul.
  • Uleiul de marar, extras din semintele de marar are proprietati anti-spasmodice, carminative, digestive, dezinfectante, galactagoge (ajuta la secretia laptelui de san) si sedative.
  • Este de asemenea bogata in multe vitamine vitale precum acidul folic, riboflavin, niacin, vitamina A, beta caroten, vitamina-C care sunt esentiale pentru sanatatea optima.
  • Vitamina-A si beta carotenul sunt antioxidanti naturali flavonoizi. Vitamina A este de asemenea ceruta pentru mentinerea sanatoasa a membranelor mucoase si a pielii si este esentiala si pentru vedere. Consumul de mancaruri naturale bogate in flavonoizi ajuta corpul sa se protejeze de cancer la cavitatea bucala si la plamani.

 

 

Mararul- o sursa de minerale
Mararul- o sursa de minerale

 

 

  • Mararul proaspat este o sursa excelenta de vitamina antioxidanta; vitamina-C. Vitamina-C ajuta corpul sa-si dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi si sa vaneze radicalii liberi daunatori si pro-inflamatori.
  • Mararul este o sursa buna de minerale precum cuprul, potasiul, calciul, manganul, fierul si magneziul. Cuprul este un cofactor pentru multe enzime vitale, inclusiv citocrom c-oxidaza si dismutaza superoxida (alte minerale care functioneaza ca si cofactori la aceasta enzima sunt manganul si zincul).
  • In timp ce zincul este un co-factor in multe enzime care regularizeaza cresterea si dezvoltarea, generarea spermei, digestia si sinteza acidului nucleic. Potasiul este un component important al celulelor si fluidelor corpului care ajuta la controlul pulsului si a presiunii sangelui. Manganul este folosit de corp ca si un cofactor pentru enzima antioxidanta dismutaza superoxida.

Mararul are toate caracteristicile pentru a fi considerat una din cele mai valoroase hrane functionale. 100 g de marar furnizeaza 43 calorii, dar profilul sau de fitonutrienti nu este mai mic decat la oricare alta sursa de mancare bogata in calorii; fie ele nuci, cereale sau carnuri.

 

Mai multe despre marar in partea a doua a articolului :"Despre marar (II)"


Tu ce zici?