Spanacul este considerat destul de viguros, caci rasadurile si plantele tinere sunt destul de reizstente la frig. Semanati spanacul imediat ce pamantul s-a incalzit si a ajuns la o temperatura de 5-10 °C. Daca doriti sa plantati spanac timpuriu puteti alege unul dintre soiurile Butterfly si Lazio. Pentru soiuri tardive recomand Emilia sau Bordeaux.
Echevaria sunt plante cu frunze suculente grupate in rozete. Planta are o inaltime de 20-30 cm cu frunze carnoase de 5-8 cm lungime. Frunzele au culoarea verde si la lumina puternica sua la soare devin rosii iar varfurile rosii-maronii.
Aceste plante au fost hibridizate, astfel ca pe langa speciile principale exista multe varietati care sunt cultivate pentru forma interesanta a frunzelor si culoarea acestora. Echeveria poate avea dimensiuni care variaza de la cativa centimentri, la peste 0,6 metri, acestea din urma prezentandu-se sub forma de mini-tufisuri.
Membri ai familiei Crassulaceae, trebuiesc ingrijite in mod similar cu plantele suculente sedum si kalanchoe.
Pretentii fata de conditiile de mediu ale echeveriei
Lumina: Necesita mult soare. Este perfecta pentru o fereastra insorita.
Apa: Udati in timpul primaverii si al verii, asigurandu-va ca drenajul este perfect. In timpul iernii, udati-o lunar.
Temperatura: Prefera temperaturile medii (20-25 grade C). Iarna, ar fi ideal ca temperatura sa nu scada sub 15 grade C.
Solul: Un amestec bine drenat, cu pH-ul ideal in jur de 6,0 (usor acidic)
Fertilizator: Hraniti saptamanal planta cu ingrasamant la inceputul sezonului sau cu o solutie lichida slaba. Folositi un fertilizator echilibrat 20-20-20 la o concentratie de 1/4 la plantele mature si unul cu mai putin azot la plantele mai tinere.
Echeveria
Cum se inmulteste echeveria?
Majoritatea plantelor se inmultesc prin butasi de frunza, desi unele soiuri se preteaza la reproducerea prin seminte sau tulpina. In cazul inmultirii prin frunze, plasati o bucata in pamant si acoperiti vasul pana apar noile plante.
Transvazarea
Transvazati dupa nevoie, de preferinta in timpul sezonului cald. Pentru a avea succes, asigurati-va ca solul este uscat, apoi indepartati usor vechiul vas. Indepartati pamantul de pe radacini ,asigurandu-va ca eliminati orice radacini moarte sau putrezite.
Tratati orice butas cu fungicid. Plasati planta in noul ghiveci si umpleti-l cu sol special, raspandind cu aceasta ocazie radacinile. Nu o udati timp de o saptamana apoi aplicati apa in cantitati mici pentru a reduce riscul de putrezire a radacinilor.
Ghiveci de echeveria
Sfaturi si indicatii
Majoritatea speciilor nu sunt greu de cultivat daca respecti cateva reguli de baza. In primul rand, aveti grija sa nu lasati niciodata apa sa balteasca rozeta, pentru ca poate cauza putrezirea sau boli provocate de ciuperci care vor ucide planta. Indepartati frunzele moarte, pe masura ce aceasta creste, deoarece acestea furnizeaza adapost daunatorilor, Echeveria fiind sensibila la cosenile. Ca in cazul tuturor plantelor de acest tip, obiceiul de a uda cu grija planta si multa lumina vor asigura succesul.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!