No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Feriga corn de cerb - Platycerium superbum

Ultima modificare: 2010-02-03 | Primul publicat: 2010-02-03
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Feriga corn de cerb - Platycerium superbum
Platycerium superbum sau Feriga Corn de Cerb, aşa cum este cunoscută popular, este o plantă ce creşte la înălţime, în mediul său natural. Este întâlnită adeseori pe trunchiul copacilor din păduri tropicale. Rareori poate fi găsită printre stânci, în zone din nordul Australiei precum şi înn Noua Guinee. Platycerium Superbum este o planta epifita (n.r: trăieşte pe trunchiul altei plante însă, spre deosebire de plantele-parazit, această ferigă foloseşte altă plantă drept sprijin) şi are nevoie de o atmosferă umedă şi de o temperatură situată între 20-22 grade Celsius.

Este o ferigă cu un aspect deosebit, frunzele sale având doua tipuri de funcţii: stabilirea pe trunchiul altei plante şi producerea de substanţe necesare creeării altora noi. În Australia, în habitatul său natural, îşi foloseşte frunzele maro, colectoare de humus, pentru a se se agăţa de triunchiul copacilor şi de a aduna resturile organice căzute.

Niciodată să nu strângeţi frunzele uscate! În privinţa aspectului, se pot vedea frunzele neroditoare care sunt rotunde, plate şi acoperă toată tulpina. În fiecare an se usucă, dar nu trebuie aruncate şi distruse.

feriga corn de cerb

Însă frunzele inferioare, cele care asigură fertilizarea pământului cu potasiu şi calciu pentru producerea unor frunze noi, sunt similare cu forma unui corn de ren, de unde şi numele de Feriga Corn de Cerb. Suprafaţa frunzelor este acoperită cu păr, partea de jos fiind destinată sporilor care constituie un strat des, catifelat, de culoare maro inchis.
În ghiveci e bine să aveţi un amestec de pământ cu o structură afînată, care conţine şi turbă.

 

Cum trebuie îngrijită Feriga Platycerium Superbum?

 

Nevoia de lumină:

  • Îi plac locurile luminoase, fără ca razele soarelui să atingă în mod direct planta.

Nevoia de căldură:

  • Se simte bine la o temperatură medie de 20-22 °C (vara), iar iarna 16-17 °C. Sunt unele soiuri care rezistă şi la temperaturi mai scăzute.

Nevoia de apă:

  • În comparaţie cu alte ferigi, această plantă tolerează bine lipsa apei, dar şi un surplus de apă în ghiveci. Pe timpul iernii e bine să moderăm stropirea plantei.
    Platycerium Superbum

Umiditatea:

  • Este o plantă pretenţioasă la umiditate, de aceea se recomandă să aburim periodic mediul său de viaţă, dar e foarte important ca frunzele sale din puf să nu intre în contact cu apa.

Bolile plantei:

  • Dacă în mediul său este prea cald, frunzele se îngălbenesc sau apar puncte maro pe ele şi în cele din urmă cad.

Dăunători:

  • Acarienii (Tetranychidae) o pot pune în pericol.

Tu ce zici?