No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Planta urechelniţă - Sempervivum tectorium

Ultima modificare: 2010-01-25 | Primul publicat: 2010-01-25
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Planta urechelniţă - Sempervivum tectorium
Planta Urechelniţă (Sempervivum tectorium) nu are rădăcini foarte lungi, astfel că e o plantă potrivită pentru grădinile stâncoase sau pentru ghivece, trăind chiar şi pe pereţi. Înainte de sezonul de înmulţire, încercaţi divizarea tulpinii urechelniţei! Este un proces simplu şi sigur, uşor de făcut chiar şi de începători.

Urechelniţa se poate diviza tot timpul anului. Denumirea din limba engleză a urechelniţei este foarte sugestivă: ,,cloşca şi puişorii", nume care face referire la tendinţa acestei plante de a se extinde. Planta-mamă îşi dezvoltă curpeni pe care vlăstarele se adună ca puişorii în jurul cloşcăi.

Planta urechelniţă e foarte frumoasă dacă rămân mai multe plante apropiate în acelaşi loc, dar dacă doreşti să ai mai multe ghivece, poţi despărţi tulpina. Divizarea tulpinii se poate executa pe toată perioada de creştere a plantei. Preferă temperaturile ridicate, locurile luminoase şi călduroase. În privinţa apei, are nevoie de umiditate scăzută, rezistă foarte bine la secetă. În privinţa principalilor dăunători, planta poate suferi din cauza mucegăirii pământului, în cazul în care se va lăsa apa să băltească. În rest, nu are nevoie de condiţii speciale, nici măcar frigul iernii nu îi face rău.

 

Înmulţirea urechelniţei
urechelnita
Sempervivum Tectorum

Cu o lingură tocită încercaţi să scoateţi un vlăstar din pământ. Nu trebuie săpat adânc, planta având rădăcinile atât de aproape de suprafaţă încat se poate smulge chiar şi cu mâna. Dar nu recomandat să scoateţi vlăstarii în acest fel deoarece se pot distruge rădăcinile. După ce aţi scos vlăstarii folosiţi un cuţit bine ascuţit pentru a tăia curpenii, separând în acest fel vlăstarii de plantă. Înainte de a le planta, e indicat să ţineţi noile plante într-un loc răcoros, ferit de lumină. În acest fel se evită putrezirea rădăcinilor.

 

Varza de stâncă (Sempervivum marmoreum)

Este o plantă autohtonă, o raritate a grădinii botanice din muntii Bükk. Varza de stâncă se deosebeşte de alte soiuri datorităfrunzelor cărnoase adunate în rozetă. Face parte din categoria plantelor veşnic verzi, precum Iedera. Fata de restul urechelniţelor, rădăcinile principale şi secundare intră adânc în pământ. Frunzele au o culoare gri-verzui, tulpina se dezvoltă numai când înfloreşte.

 

varza de stanca
Sempervivum marmoreum

 

Florile de culoare roz deschis sunt lânoase, se deschid în formă de umbrelă. Oricat de atrăgătoare este planta, e bine de ştiut că este ocrotită, devenind din ce în ce mai rară în natură.

 

Tratamente naturiste cu Urechelniţa (Sempervivum Tectorum)

Asemenea plantei Aloe şi urechelniţa poate fi un remediu naturist foarte bun pentru tratarea negilor, seva frunzelor e indicată în cazul durerilor de urechi, in cazul bătăturilor sau a hemoroizilor.

Urechelniţa are proprietăţi antiinflamatorii, antibiotice şi cicatrizante, ajută la eliminarea viermilor intestinali. Sucul plantei este folosit in creme pentru înlăturarea pistruilor sau a petelor. E indicată în urmatoarele afecţiuni: acnee, afecţiuni ale urechii, afecţiuni renale, afte, bătături.

Idei de folosire a urechelniţei: frunzele uscate şi tăiate mărunt se folosesc la ceaiuri care se pot consuma sau se pot folosi drept comprese ori lichid dezinfectant. În cazul negilor, e indicat să ungeţi negul cu sucul plantei obţinut din frunzele strivite.

Atenţie! Întotdeauna întreabă un doctor înainte de a recurge la tratamente naturiste!


Tu ce zici?