No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Gandacul albastru al sparanghelului

Ultima modificare: 2010-03-25 | Primul publicat: 2010-03-24
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Gandacul albastru al sparanghelului
Gandacul albastru este cel mai important dar si cel mai frumos daunator al sparanghelului. Singurul inamic al lor, viespea sparanghelului, este distrusa chiar de insecticidele care apara sparanghelul.

Larva gandacului se hraneste cu sparanghel, pe cand larva viespii se dezvolta

gandac

sparanghelului.
Viespea ( Tetrastichus asparagi) se hraneste initial cu ouale gandacului apoi isi depune ouale proprii in larvele gandacului albastru al sparanghelului. Larva viespii se dezvolta in larva gandacului in cateva saptamani. Prin distrugerea larvelor si a oualor gandacului albastru al sparanghelului, viespea reuseste sa decimeze populatia de gandaci, dar insecticidul de protectie al sparanghelului nu face bine nici viespii.

 

Rudenii ale daunatorilor

 

Astfel, unul din daunatorii sparanghelului, este gandacul albastru comun al sparanghelului (Crioceris asparagi) care face parte din familia gandacilor frunzelor (Chrysomelidae). La noi traiesc, din neamul Crioceris, 7 specii.
Cele mai raspandite sunt Crioceris merdigera, Crioceris duodecimpunctata, Crioceris quatuordecimpunctata si Crioceris quinquepunctata.

 

Descriere

 

Gandacul albastru al sparanghelului are pete galbene pe fond negru.

gandac

Marimea corpului este de 6 mm, iar elitrele au culoarea negru albastrui si au cate 3 pete galbui. Marginile elitrelor si carapacea sunt de culoare rosie. Picioarele sunt negre. Ouale au dimensiuni de 2 mm lungime, culoare inchisa si stau vertical, pe un punct de pe tulpina sparanghelului. Larva are cca 7 mm lungime, este de culoare gri cu pete negre pe abdomen.

Este destul de raspandit in Europa centrala si cea de sud, dar in nord il intalnim, doar in Danemarca si in sudul Suediei. Din cand in cand, este semnalat si pe insula Marii Britanii. Este originar din Europa, dar il intalnim deja si in Canada, USA si Asia.

Anual se dezvolta doua generatii de gandac albastru al sparanghelului, primavara si la sfarsitul verii. Adultii ierneaza in sol sau sub bucati de vegetatie putreda. Primavara isi aseaza ouale pe tulpinile de sparanghel, din care se va dezvolta prima generatie de gandaci. A doua generatie apare in august. Eclozarea oualor tine 3-8 zile, iar larvele se dezvolta in 15-20 de zile. Intre timp, consuma diferite parti ale sparanghelului si isi mascheaza corpul cu fecale. Cand se termina ciclul de dezvoltare al larvelor, coboara de pe tulpina plantei si se transforma in nimfe in sol.

 

larva

Larvele rod planta de sparanghel

 

Cele mai mari daune sunt produse de larve, care rod toate partile verzi ale plantei impiedicand astfel fotosinteza.

 

Prevenire prin taiere

 

Putem impiedica dezvoltarea unei noi generatii de gandaci, prin taierea tulpinilor. La sfarsitul verii si inceputul toamnei, taiem tulpinile cu o foarfeca lunga sau un harlet ascutit. Resturile taiate trebuie arse.

 

Combaterea gandacului albastru al sparanghelului cu substante insecticide.


Putem combate gandacul albastru al sparanghelului, cu diferite substante insecticide cum ar fi Dithane, Captan, Topsin sau Decis.

 

 


Tu ce zici?