No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Caise

Ultima modificare: 2010-04-16 | Primul publicat: 2010-04-16
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Caise
Avand aroma intensa si deosebit de placuta, caisele se numara printre cele mai apreciate fructe de masa, constituind totodata si o materie prima valoroasa pentru industria alimentara. Din ele se prepara gem, compot, marmelada, dulceata, suc, sirop. Caisele au numeroase utilizari si in cofetarie (inghetate, sufleu, serbet, prajituri, creme). Dulceata poate fi pregatita atat din caise verzi cat si din caise ajunse la maturitate.

In tara noastra, caisele se coc in perioada 1 iulie-15 august. Ele sunt reprezentate prin numeroase soiuri, dintre care mai valoroase sunt : Timpurii de Arad, Timpurii de Chisinau, Royal, Mari de Cenad, Cea mai buna de Ungaria, De Olanda, Trandafirii, Saturn, Venus.

 

Ce contin caisele ?


Caisele contin apa (84-88%), zaharuri, acizi, provitamina A, vitaminele C, P, minerale. Dintre glucide, in caise predomina zaharoza (circa 6%), levuloza si glucoza. Dintre acizi, predominant sunt acidul citric si acidul malic.

Samanta samburelui de caisa este dulce la unele soiuri si amara la altele. Semintele amare nu trebuie consumate, deoarece contin o substanta toxica, amigdalina. Semintele dulci de caise contin circa 55% grasimi si 28% proteine. Se folosesc in cofetarie, ca si migdalele dulci sau servesc ca materie prima pentru extragerea unui ulei valoros, utilizat in cosmetica, in industria alimentara.
Semintele detin 23-25% din greutatea totala a samburilor de caise. Aceste seminte contin acid panganic care contribuie la eliminarea fenomenelor de insuficienta de oxigen la nivelul tesuturilor, indeosebi a tesutului muscular cardiac.

 

seminte caise
seminte de caise

 

De la cais in scopuri terapeutice se folosesc fructele, care sunt bogate in substante nutritive, foarte digestibile, cu efect remineralizant antianemic si diuretic. Caisele uscate (deshidratate) sunt laxative iar cele proaspete constipante. Valoarea caiselor proaspete este de circa 60 kcal la 100 g, iar a celor uscate de circa 306 kcal la 100 g.

 

Cura de caise


Se recomanda in toate carentele de vitamina A in cazuri de anemii (mai ales cand sunt consecutive unor hemoragii), astenie fizica si intelectuala, stari depresive, insomnii, nevroza. Caisele sunt un tonic al sistemului nervos si sporesc reactiile naturale de aparare ale organismului.

De asemenea cura de caise este recomandata copiilor rahitici sau cu intarziere in cresterea adolescentilor, femeilor gravide si batrailor. Avand actiune alcalinizanta (ca si piersicile), caisele contribuie la mentinerea echilibrului acido-bazic din sangele si tesuturile organismului diminuand aciditatea rezultata dintr-o alimentatie prea bogata in produse fainoase si carne. Fiind foarte bogate in potasiu, caisele sunt ideale in dieta potasica a celor care nu trebuie sa consume saruri de sodiu.

 


Tu ce zici?