No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Perele

Ultima modificare: 2012-08-14 | Primul publicat: 2010-04-08
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Perele
Perele sunt printre cele mai importante fructe deoarece alaturi de mere ele pot fi pastrate si consumate pe parcursul intregii ierni si la inceputul primaverii, cand ii asigura organismului vitaminele necesare si alte substante. De regula, perele nu sunt mai bogate in zaharuri decat merele, dar au gustul mai dulce, datorita aciditatii scazute. Peretii lojilor seminale la pere sunt cartilaginosi, fragezi, incat se pot consuma impreuna cu pulpa din jurul lor.

 

Dupa epoca de coacere, la pere se disting ca si la mere de altfel trei grupe de soiuri:

 

  • de pere de vara. (Aromata de , Bistrita, Napoca, Favorita lui Clapp, Williams)
  • de tomana (Untdasa Bosé, Úntoasa Hardv)
  • de iarna (Curé, Passe Crassane, Olivier de Serres, Republica s.a.).

 

 

Perele contin : apa( 79-87%), zaharuri (8-15%), acizi organici (0,12-0,59%), substante tanoide (0,06-0,27%), substante pectice {0,14-0,71%), proteine brute (0,24-0,65%), provitamina A, vitamine (A, B15 B2, PP, P6 P, C, acid pantotenic), saruri minerale, celuloza. Sunt de cea doua ori mai bogate in saruri minerale decat merele, dar mai sarace in vitamine.

Dupa Bordeianu T. si George ScuL,  zaharurile din pere sunt reprezentate prin fructoza (7,91%), glucoza (2,40%) si zaharoza (1,28%). Perele au o valoare energetica de 51-83 kcal la 100 g. Perele se consuma proaspete uscate (deshidratate) sau prelucrate (suc, compot, marmelada, cidru). Cidrul de pere, denumit perry, este consumat destul de mult in tarile vest-europene. Sucul de pere poate fi folosit in amestec cu toate soiurile de fructe.

 

pere

 

In scopuri terapeutice, de la parul cultivat (Pyrus sativa Lam.) se folosesc fructele si frunzele.

Avand efect energetic, diuretic, depurativ, sedativ, antiputrid si urolitic, perele sunt indicate in dieta alimentara a celor suferinzi de astenie, surmenaj, reumatism, guta, artritism, tuberculoza, litiaza urinara uri ca (perele favorizeza eliminarea lor), colica biliara, dischinezie biliara.

Efectul diuretic accentuat al perelor se datoreaza suculentei lor pronuntate si continutului in vitamina B6, care este un diuretic natural. Actiunea depurativa (detoxifianta) a perelor se datoreste flavonoidelor si enzimelor. Datorita levulozei pe care o contin, aceste fructe sunt admise diabeticilor. Perele astringente sunt constipante, iar celelalte laxative.

 

Cum se prepara decoctul si infuzia de pere?

 

Decoctul: se prepara din pere uscate. Se fierb 40-50 g la 1 litru apa. Decoctul se lasa la fiert 1 ora. Este o bautura energetica, diuretica

Infuzie: se prepara din frunze de pere. Se fierb 25 g frunze uscate in 1 litru apa. Are proprietati diuretice, dezinfectante, antiinflamatoare, usor sedative. Aceasta infuzie se foloseste ca adjuvant in cistite, in litiaza renala (urinara) urica si, in general in afectiunile renale, vezicale si ale prostatei. Prin cresterea diurezei, urina devine clara, iar urinarile, frecvente in prostatite, se diminueaza.

 


Tu ce zici?