Se poate creste in Romania salvia divinorum?
Dupa cunostintele noastre este o planta cu unele intrebuintari dubioase. Pentru a cultiva astfel de plante este nevoie de autorizatie de la Autoritati.
Citeste tot raspunsul »Părul este mai pretenţios faţă de lumină decât mărul, necesită expoziţii favorabile şi distanţe de plantare în funcţie de soi şi de ramificare. Absenţa luminii are efecte negative asupra părului: calitatea fructelor precum şi aroma sunt slabe, lemnul lăstarilor nu se coace bine.
![]() |
Par inflorit |
Faţă de măr, părul necesită mai multă căldură în perioada de vegetaţia. Temperatura optimă în care cultura părului este un succes este între 9 şi 11°C. Părul are o rezistenţă scăzută la frig: la -2.2 °C florile abia deschise degeră.
Părul are nevoie de 550 - 800 mm de apă anual, poziţionându-se astfel pe locul al treilea dupa măr şi prun la cerinţe faţă de apă. Seceta duce la formarea unor fructe mici, deformate, reducerea numărului de muguri. Pe de altă parte excesul de apă influenţează şi el nefavorabil părul: fructele vor fi fade, fără aromă.
Părul preferă solurile argiloase, nisipoase, calde şi fertile. Preferă un sol cu ph neutru.
Principalele soiuri de păr cultivate în Romania
Soiuri de vară:
Este un soi viguros, cu ramificare slabă. Fructul este mijlociu, verde gălbui, acoperit integral de roşu aprins. Pulpa este aromată.
Are vigoare mijlocie, şi capacitate bună de ramificare. Fructul este mic, verde gălbui. Pulpa este albă, de calitate bună.
Soiuri de toamnă:
Are vigoare mijlocie, înfloreşte târziu, este tolerant la rapăn. Fructifică pe ramuri lungi, fructele sunt verde gălbui, de o calitate foarte bună.
Este un soi viguros, intră pe rod târziu şi fructifică nu prea constant. Fructul este scurt, mare, verde gălbui, de o calitate ridicată.
Soiuri de iarnă:
Este un soi des întâlnit, de la mare la munte. Pomul este viguros, cu o capacitate bună de ramificare. Este sensibil la rapăn. Fructul este mare, asimetric, verde-gălbui, cu pulpa dulce şi fără aromă.
Are o capacitate bună de ramificare, este sensibil la condiţiile de mediu, este precoce dar nu foarte productiv. Fructul este mare, galben - verzui, cu pulpa dulce, aromată.
Dintre bolile cel mai des întâlnite menţionăm: rapănul, rugina părului, cancerul rădăcinilor. Dăunătorii cei mai des întâlniţi sunt: puricele păruliu, viermele perelor, păduchii de frunze.