No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Părul

Ultima modificare: 2010-01-22 | Primul publicat: 2009-02-04
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Părul
Părul este un pom fructifer ce creşte bine în toate zonele pomicole ale ţării, din zona de câmpie şi până în zona dealurilor înalte, bineînţeles dacă se aleg soiurile potrivite. Cultura părului este rentabilă datorită duratei lungi de viaţă, a calităţii fructelor şi a producţiei relativ mari. Fructele se consumă în stare proaspătă sau prelucrate în compot, dulceaţă, gem etc.

Pretenţii faţă de condiţiile de mediu

Părul este mai pretenţios faţă de lumină decât mărul, necesită expoziţii favorabile şi distanţe de plantare în funcţie de soi şi de ramificare. Absenţa luminii are efecte negative asupra părului: calitatea fructelor precum şi aroma sunt slabe, lemnul lăstarilor nu se coace bine.

articole
Par inflorit

  • Căldura

Faţă de măr, părul necesită mai multă căldură în perioada de vegetaţia. Temperatura optimă în care cultura părului este un succes este între 9 şi 11°C. Părul are o rezistenţă scăzută la frig: la -2.2 °C florile abia deschise degeră.

Părul are nevoie de 550 - 800 mm de apă anual, poziţionându-se astfel pe locul al treilea dupa măr şi prun la cerinţe faţă de apă. Seceta duce la formarea unor fructe mici, deformate, reducerea numărului de muguri. Pe de altă parte excesul de apă influenţează şi el nefavorabil părul: fructele vor fi fade, fără aromă.

Părul preferă solurile argiloase, nisipoase, calde şi fertile. Preferă un sol cu ph neutru.

Principalele soiuri de păr cultivate în Romania

Soiuri de vară:

  • Aromată de Bistriţa

Este un soi viguros, cu ramificare slabă. Fructul este mijlociu, verde gălbui, acoperit integral de roşu aprins. Pulpa este aromată.

  • Triumf

Are vigoare mijlocie, şi capacitate bună de ramificare. Fructul este mic, verde gălbui. Pulpa este albă, de calitate bună.

Soiuri de toamnă:

  • Untoasă Bosc (Kaiser Alexander)

Are vigoare mijlocie, înfloreşte târziu, este tolerant la rapăn. Fructifică pe ramuri lungi, fructele sunt verde gălbui, de o calitate foarte bună.

  • Untoasă Hardy

Este un soi viguros, intră pe rod târziu şi fructifică nu prea constant. Fructul este scurt, mare, verde gălbui, de o calitate ridicată.

Soiuri de iarnă:

  • Curre (pară popească)

Este un soi des întâlnit, de la mare la munte. Pomul este viguros, cu o capacitate bună de ramificare. Este sensibil la rapăn. Fructul este mare, asimetric, verde-gălbui, cu pulpa dulce şi fără aromă.

  • Contesa de Paris

Are o capacitate bună de ramificare, este sensibil la condiţiile de mediu, este precoce dar nu foarte productiv. Fructul este mare, galben - verzui, cu pulpa dulce, aromată.

Boli şi dăunători:

Dintre bolile cel mai des întâlnite menţionăm: rapănul, rugina părului, cancerul rădăcinilor. Dăunătorii cei mai des întâlniţi sunt: puricele păruliu, viermele perelor, păduchii de frunze.


Tu ce zici?