Se poate creste in Romania salvia divinorum?
Dupa cunostintele noastre este o planta cu unele intrebuintari dubioase. Pentru a cultiva astfel de plante este nevoie de autorizatie de la Autoritati.
Citeste tot raspunsul »Para este un fruct produs de pomul ce apartine familiei Rosaceae din specia Pyrus. In functie de origine, avem pere Asiatice si pere Europene. Soiurile asiatice, cunoscute pentru textura mai dura si fermitate nu se schimba dupa recoltare, fiind gata de a fi consumate. In schimb, perele europene devin moi si zemoase daca sunt lasate sa se coaca.
![]() |
Pere |
Ca structura, para are o forma de clopotel, avand 12-15 cm lungime si aproximativ 200 de grame. Fructele proaspete sunt ferme, cu o usoara aroma de mar. La exterior, are o coaja extrem de subtire si in functie de soiul cultivat, fructele pot avea culoarea verde, rosu-portocaliu sau galben-portocaliu.
La interior, miezul ferm este albicios, zemos si crocant. Cu toate acestea, in cazul perelor mature, pulpa incepe sa prinda culoarea maronie, avand textura faramitoasa atunci cand este taiata. Mijlocul fructului este mai mult sau mai putin similar cu marul, avand dispuse central semintele mici.
Unele dintre cele mai apreciate soiuri asiatice sunt Ichiban Nashi,Shinsui, Shinsieki si Nijisseki. Soiurile europene populare sunt Bartlett si Comice.
Perele proapete sunt disponibile in magazine, cel mai des intalnite fiind din soiul While Bartlett, in vreme ce in sezonul de toamna vom avea parte de soiurile Comice sau Seckel. Perele de origine asiatica sunt pregatite pentru a fi recoltate pana in luna august, ajungand in magazin in septembrie.
Alegeti fructe proaspete, ferme, cu aroma puternica, evitandu-le pe cele care au semne de lovire (vanatai), deoarece acestea indica faptul ca pulpa este zdrobita. Unele pere, in special cele asiatice, au aspect de rugina la exterior, ceea ce este altfel o caracteristica acceptabila.
Tineti perele necoapte intr-un cos cu mai multe compartimente sau inveliti-le in servetele de hartie, la fel ca si papaya. Odata ce, in momentul atingerii simtiti ca sunt fine, inseamna ca pot fi consumate.
Pentru a beneficia de toti nutrientii, consumati-le atata timp cat sunt proaspete, altfel pastrati-le in frigider unde pot sta inca pentru cateva zile.
Perele proaspete pot fi tinute la temperatura camerei pentru cateva zile, iar apoi in frigider pentru 2-3 saptamani.
![]() |
Pere |
Spalati perele in apa rece inainte de a le consuma pentru a inlatura orice urma de praf, pesticide sau fungicide ce ar putea exista.
Taiati ambele capete, dupa care taiati in doua bucati fructul, scoateti semintele si apoi sectionati para dupa cum doriti, in felii sau cuburi.
La fel ca si marul, feliile de para vor deveni maronii odata ce sunt expuse la aer datorita transformarii fierului continut in oxid de fier si oxid feric. Daca trebuie sa le serviti feliate, clatiti fructele in apa in care ati adaugat anterior cateva picaturi de lamaie.
Pentru a profita de toate beneficiile fructelor, acestea trebui consumate intregi, cu tot cu coaja. Vitaminele si mineralele sunt concentrate chiar sub stratul protector.