No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Flori colorate in gradina

Ultima modificare: 2010-10-14 | Primul publicat: 2010-10-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Flori colorate in gradina
Plantarea unor flori colorate iti va permite sa ai parte de o gradina minunata si atragatoare. Daca plantele perene nu rezista mult, cele anuale iti vor permite sa le admiri frumusetea de-a lungul intregului an.

Intr-un alt articol discutam despre cum poti sa iti impodobesti casa in culori - prin acesorii sau vopsire - acum este timpul sa discutam si despre gradina.

Pe masura de iti faci planuri referitoare la cum vrei sa arate viitoarea ta gradina, fa-ti un pic de timp pentru a intelege plantele si culorile acestora. Poti fi oricat de creativ doresti si sa le amesteci dupa bunul plac; spre exemplu, poti opta pentru plante pe care trebuie sa le tai continuu pentru a le incuraja sa isi dezvolte floarea.

 

Planificarea gradinii


Fie ca este mare sau mica, formala sau exotica, indrazneata sau simpla, plantele anuale se vor integra extrem de usor in orice tip de gradina ai dori.

Pe masura ce iti faci planuri, retine ca culorile vii, care ies in evidenta, vor face ca gradina sa para mai mica decat este in realitate. Pe de alta parte, culorile reci, ‘blande', care nu frapeaza ochiul in mod deosebit, vor determina privitorul sa creada ca gradina ta este mai mare. Daca doresti un efect debordant, poti alcatui un decor care sa contina in special culori ca rosu, galben sau portocaliu. Pe de alt parte, daca doresti efectul opus, incearca galbenele, salvie, gura-leului, sau celosiac. Pentru un ton mai subtil, alege albastrul panselutelor, ageratum si lobelia.

 

Ageratum
Ageratum

 

Un amestec de maci Shirley, crizanteme, precum şi maci California, va oferi un aspect informal, rustic, gradinii dumneavoastra. Putin cosmos, niste floare paianjen (acul Cleopatrei), cu alyssum dulce plantat pe margine ar arata de asemenea incantator.

Daca insa doriti un aspect formal, puteti forma un ‘pat de flori' dintr-o singura planta. Cateva optiuni in acest caz ar fi muscate, galbenele şi petunii. Pentru contrast, puteti adauga o margine formata din flori argintii.

Covoarele de flori trebuiesc formate in functie de conditiile de clima si de sol existente. Intr-o zona cu clima si sol uscat, o gradina poate include plante de gheaţă, margarete, portulaca, şi maci California. Alte varietati cu care puteti incerca sunt alyssum, carciumareasa si brebenoc, iar adaugarea de materii organice inainte de plantare sau insamantare va ajuta solul sa isi conserve umiditatea, chiar si in zone in care seceta primeaza.

Covoare de flori pe baza unor plante in culori mai reci pot fi formate cu ajutorul unor flori ca browallia, lobelia, panselute şi salpiglossis. Si in acest caz, putin ajutor nu strica: este recomandat ca la plantare sa inveliti radacina intr-un amestec organic pentru a ajuta floarea sa se dezvolte mai armonios.

Cand doriti sa amestecati varietatile de flori anuale, aduceti-va aminte ca cele mai interesante combinatii vin din formele si marimile diferite ale plantelor. Spre exemplu, galbenelele africane inalte arata foarte bine in spatele unor plante stufoase, asa cum este cosmos-ul, care sa aiba la randu-i in fata sa dalii si celosii. In fundal, puteti cultiva gazania, brumarele, garofite sau verbena.

 

Dianthus
Dianthus

 

Florile si frunzele vin intr-o varietate de marimi, forme si texturi, extrem de atractive atunci cand sunt puse laolalta. Un exemplu il pot constitui un amestec de flori gaillardia, care se aseamana cu margaretele, tepi de salvie si puful de ageratum. Frunzele pot avea o textura fina, cum sunt cele de cosmos, sau aspra, cum este cazul frunzelor de floarea soarelui. Mai puteti opta si pentru foliajul de bronz al begoniilor, sau pentru formele frunzelor deosebite oferite de urzicuta si condurul-doamnei.

 

Alegerea florilor


Gradina ta poate fi plina de culori, chiar daca se afla intr-o zona mai umbroasa. Un covor impatiens se va dezvolta fara probleme intr-o lumina mai slaba. Incercati de asemenea tipurile de planta pitica Super Elfins, Minis, Cinderella, care este de marime medie, sau Blitz - o planta care exceleaza prin inaltime.

O alta alegere inspirata pentru zonele umbroase este begonia-de-ceara, in special in zonele de umiditate crecuta asociata cu temperaturi inalte. Urzicuta se poate si ea cultiva foarte bine la umbra. Toata plantele de mai sus sunt extrem de simplu de crescut. Doar plantati si udati-le regulat.

Permiteti plantelor anuale sa va ofere ceea ce au mai bun. Cele mai bune plante pentru sezonul rece care se pot pastra intr-un container includ panselutele, garoafele si muscatele Martha Washington. Daca doriti sa umpleti un ghiveci pe care sa il amplasati la fereastra, cea mai indicata petunie este specia Petunia grandiflora, insa daca doriti ceva de efect, - cum ar fi un covor de flori - atunci este indicat sa lucrati cu soiul Petunia multiflora, fiind mult mai rezistent la boli si la vremea potrivnica. In plus, va produce un numar mai mare de flori.

Daca va face placere sa taiati florile si sa le aduceti inauntrul casei, puteti opta pentru cultivarea celosiei, a cosmos-ului, a daliilor, carciumareselor, a ochiului boului, a gurii leului, a salviei, margaretelor, sau a macului. In cazul in care doriti sa uscati florile, puteti alege specii ca gypsophila, statice sau orice alte flori care nu vestejesc niciodata.


Tu ce zici?