No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Ardeiul iute (I)

Ultima modificare: 2010-06-28 | Primul publicat: 2010-06-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ardeiul iute (I)
Ardeii iuti, in ciuda “fierbintelii” lor sunt una dintre aromele cunoscute pentru proprietatile medicinale benefice. Ardeiul iute este de fapt o pastaie fruct de la planta capsicum annum ce apartine familiei solanaceae.


Capsicum annum este o tufa perena cu o tulpina lemnoasa care creste pana la un metru inaltime cu flori albe colorate. Pastaile sunt foarte variate in ce priveste marimea, forma, culoarea si causticitatea. Depinzand de soi, ardeiul iute variaza de la ardeiul Mexican usor si carnos la micutul si focosul ardei rosu, crescut de obicei pe subcontinentul indian. Iutimea ardeiului chili este masurata in "Unitati de caldura Scoville" (UCS). Pe o scara Scoville, un ardei dulce are scorul 0, un ardei iute jalapeño aproximativ 2.500-4.000 si un habañeros mexican 200.000 la 500.000.

 

 

Ardei iute
Ardei iute

 

 

In interior, fiecare fruct are numeroase seminte mici, colorate in alb sau crem, circulare si plate. Semintele sunt de fapt agatate cu o placenta alba situata in mijloc.

Pentru recoltare, ardeii iuti pot fi culesi cat timp sunt verzi sau cand au ajuns la maturitate completa si au uscat planta. In mod obisnuit, fructele sunt culese cand s-au maturizat si cand au devenit rosii. Apoi sunt lasate la uscat, lucru care le cauzeaza ofilirea. Ardeii iuti au un gust puternic condimentat care vine de la compusii alcaloizi capsaicin, capsanthin sicapsorubin.

 

Beneficiile aduse sanatatii de ardeii iuti


  • Ardeii iuti contin o lista impresionanta de compusi chimici derivati din plante care sunt cunoscuti pentru proprietatile de promovare a sanatatii si de prevenire a bolii.
  • Ardeii iuti contin un alcaloid, capsaicin care da caracterul puternic condimentat si patrunzator. Studii timpurii de laborator pe mamifere experimentate sugereaza ca substanta capsaicin are proprietati anti-bacteriale, anti-carcinogenice, analgezice si anti-diabetice. De asemenea, reduce si nivelul LDL de colesterol la oamenii obezi.
  • Ardeii iuti proaspeti, rosii sau verzi, sunt o sursa bogata de vitamina-C. 100 g de ardei iuti proaspeti furnizeaza aproximativ 143.7 mcg sau in jur de 240% din RDA. Vitamina C este un antioxidant potent solubil in apa. Este necesar pentru sinteza colagenului din sange. Colagenul este principala proteina structurala din corp ceruta pentru mentinerea integritatii vaselor de sange, pielii, organelor si oaselor.
  • Consumarea regulata a mancarurilor bogate in vitamina C ajuta corpul sa se protejeze de scorbut; dezvolta rezistenta impotriva agentilor infectiosi (imunitatea de crestere) si vaneaza radicalii liberi daunatori, pro-inflamatori din corp. De asemenea, ajuta la indepartarea radicalilor liberi din corp.
  • Sunt bogati si in alti antioxidanti precum vitamina A, si in flavonoizi precum beta caroten, alpha caroten, lutein, zeaxanthin, si cryptoxanthin. Aceste substante antioxidante din capsicum ajuta la protejarea corpului de efectele daunatoare ale radicalilor liberi generate in timpul starilor de stres si de boala.
  • Ardeii iuti contin o cantitate mare de minerale precum potasiul, manganul, fierul si magneziul. Potasiul este o importanta componenta a celulei si a lichidelor corpului care ajuta la controlarea pulsului si a presiunii sangelui. Manganul este folosit de corp ca si un co-factor pentru enzima antioxidanta dismutaza superoxida.
  • Ardeii iuti sunt de asemenea bogati in grupul de vitamine B-complex precum niacin, pyridoxina (vitamina B-6), riboflavin si thiamin (vitamina B-1). Aceste vitamine sunt esentiale in sensul ca trupul are nevoie de ele din surse externe pentru a-si completa proviziile.

 

Ardei iute



Ardeii iuti au nivele foarte inalte de vitamine si minerale.

 

Doar 100 g furnizeaza (in % de Ratie zilnica recomandata)

  • 240% de vitamina-C (Acid ascorbic),
  • 39% de vitamina B-6 (Pyridoxina),
  • 32% de vitamina A,
  • 13% de fier,
  • 14% de cupru,
  • 7% de potasiu,
  • dar fara colesterol.

 

Selectia si depozitarea ardeilor iuti


Ardeii iuti sunt disponibili pe piata tot anul atat in forma proaspata cat si pudrata sau uscata. In magazin, cumparati mai degraba ardei iuti proaspeti decat pudra, deoarece aceasta poate contine amestecuri de condimente contrafacute.

Cautati ardei cruzi si proaspeti care au culori stralucitoare (verde, galben, portocaliu, rosu depinzand de varietate), cu coada sanatoasa, intregi si compacti. Evitati ardeii cu pete sau pe cei cu varfuri stricate sau lovite de mucegai.

Odata ajunsi acasa,ardeii trebuie depozitati intr-o punga de plastic in frigider, unde se vor pastra proaspeti timp de aproximativ o saptamana. Ardeii rosii uscati intregi se gasesc de asemenea pe piata. Ardeii iuti uscati pot fi depozitati la temperatura camerei intr-un loc rece si intunecat si in recipiente vidate pentru mai multe luni; pot fi macinati cu o masina de macinat manuala, cand este nevoie.

Daca vreti sa cumparati pudra, cumparati produse autentice si de marca. Boiaua ar trebui adapostita intr-un loc rece in recipiente vidate.

 

Mai multe despre ardeii iuti aflati in partea a doua a articolului- "Ardeiul iute (II)"


Tu ce zici?