No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum sa intretineti o gradina de plante perene

Ultima modificare: 2010-04-06 | Primul publicat: 2010-04-06
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa intretineti o gradina de plante perene
Plantele perene sunt usor de intretinut, dar trebuie totusi sa ne ingrijim de ele. Sarcinile dumneavoastra in gradina se impart in doua categorii: vegherea asupra sanatatii gradinii si imbunatatirea aspectului ei.


Intretinerea gradinii

In cazul in care gradina dumneavoastra are o dimensiune rezonabila, beneficiaza de un sol bun si este compusa din plante perene usor de intretinut, atunci nu veti avea nevoie de mai mult de 2-3 ore pe saptamana pentru a va ocupa de ea.

Sarcinile dumneavoastra se vor imparti in 2 categorii: sanatatea plantelor din gradina si aspectul lor. Odata ce v-ati ocupat de sanatatea gradinii, timpul pe care il veti aloca aspectului frumos al gradinii depinde doar de preferintele dumneavoastra personale. Ingradirea, revizuirea schemei de culori, indepartarea capetelor moarte, crearea unui strat protector sunt activitati importante pentru infrumusetarea gradinii.

 

Planuri gratuite pentru gradini perene

 

Ciupiti varfurile plantelor ca sa aveti flori mai frumoase. Ciupirea varfurilor unei plante este o practica de ingrijire a aspectului prin care puteti obtine plante compacte si stufoase. Pentru a ciupi o planta, trebuie sa indepartati varful crescut al unei tulpini, prinzandu-l intre degetul dumneavoastra aratator si degetul mare. Fiecare tulpina ciupita se va imparti in alte doua tulpini. In cazul plantelor care infloresc primavara si vara timpuriu, este bine sa le ciupiti varfurile la inceputul sezonului.

 

busuioc ciupit

 

Daca realizati aceasta operatiune prea tarziu, riscati sa indepartati in mod gresit bobocii. Tulpinile plantelor ce infloresc vara tarziu si toamna ar trebui tunse - de regula la o lungime de nu mai mult de 30 cm - primavara tarziu. Din aceste tulpini tunse vor creste alte crengute inmugurite, care ulterior vor inflori. Ciupiti florile de toamna, precum crizantemele, nu mai tarziu de luna iulie; aceste plante inmuguresc spre sfarsitul verii

 

Cum sa irigati gradina

 

O irigare buna este vitala pentru sanatatea plantelor. Daca plantele nu au parte de umezeala necesara, ele mor. Simplu.

Un sistem de irigare, fie el fix sau mobil, este suficient pentru aceasta operatiune. Sistemele de irigare fixe sunt integrate in gradina si sunt, in general, conectate la un cronometru care va permite sa udati gradina chiar si atunci cand nu sunteti acasa. Astfel de sisteme de irigare fixe se gasesc cel mai des in gradini publice, mari.

Sistemul de irigare portabil are 2 avantaje clare: este mai ieftin decat sistemul fix si poate fi mutat exact in locurile unde este necesar. Aceasta categorie cuprinde diverse tipuri de stropitori, furtunuri si alte sisteme portabile de stropitori.

Un furtun de gradina de calitate este o investitie ce-si merita banii. Atunci cand alegeti un furtun, asigurati-va ca este unul cu patru straturi, pentru ca acelea rezista mai bine la presiune; este recomandat sa aiba un diametru cat mai mare (12/20 cm este excelent), pentru ca apa sa curga mai repede; iar fileturile de alama previn scurgerile de apa.

 

furtun

 

Atunci cand alegeti o stropitoare, retineti ca cele fabricate din alama sau otel inoxidabil rezista mai mult timp decat cele din plastic. Dispozitivele de irigare mai noi, cum ar fi furtunul cu sistem de picurare sau alte tipuri de sisteme de irigare cu picurare, sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de apa pentru gradinile personale. Acestea sunt integrate in gradina si permit apei sa se scurga in zona in care sunt asezate. Cum aceste sisteme sunt plasate la nivelul solului, apa ajunge direct la radacina si doar o cantitate redusa se pierde prin evaporare. Cel mai simplu mod de a instala un furtun cu sistem de picurare este sa il asezati de-a lungul gradinii atunci cand plantele sunt inca mici si sa-l acoperiti cu un strat protector.

 


Tu ce zici?