Am auzit ca se pot planta cartofi in ghivece. E adevarat? Si daca da care e procedura de lucru?
Cartofii se pot planta fie intr-o galeata sau in saci din material plastic inchis la culoare, care se incalzesc rapid. Pe fundul vasului trebuie sa faceti niste gauri care asigura scurgerea apei. Apoi puneti un strat de pietris pentru drenaj, un strat de 15 cm de pamant de calitate. Puneti apoi 3-4 cartofi de cultura. Dupa ce lastarii au aproximativ 10 cm inaltime ingropatii in pamant. Lasati sa se vada doar varfurile frunzelor.
Schita va fi “actul de baza” al gradinii, de aceea este indicat sa o elaboram cat mai repede. Ea arata situatia reala si ne ofera un punct de pornire in planurile viitoare. In acest scop, este recomandat sa folosim hartie milimetrica.
Este recomandata scara de 1:50, adica un desen in care fiecare centimetru corespunde in realitate cu 50 de metri. La aceasta scara putem desena fiecare tufis, schita nu va deveni foarte mare, astfel o vom putea pune pe masa si lucra la ea lejer. Pe schita trebuie sa apara cladirile si constructiile existente, iar copacii si tufisurile pe care vrem sa le pastram vor trebui insemnate.
Recomand cititorilor sa nu isi inceapa cariera de gradinari cu taierea pomilor. Sa pastram pomii care sunt sanatosi, chiar daca nu au cele mai bune roade, pana cand puietii saditi de noi vor deveni pomi roditori. Pomii batrani frumosi, inca din primul an, ne diversifica tabloul gradinii, tin umbra, dau roade si sunt foarte buni pentru exersarea tunsului ramurilor pentru gradinarul incepator. Iar cand condamnam un pom la taiere, inainte de a ridica toporul, trebuie sa ne gandim ca pomul, in viata omului este unic si irepetabil; pentru cresterea sa este nevoie de efort, pricepere, ingrijire, dar inainte de toate de timp, de ani de zile.
Este bine de stiut ca pomul nu este o opera de arta, ci are un rol productiv, pe care trebuie sa il pastram si sa il intretinem doar pana cand da roade sanatoase anual, cu cheltuieli relativ mici. Pomii cu coroana deteriorata, cu ramuri uscate, nu sunt doar inestetici si nefolositori, ci sunt si daunatori pentru mediul inconjurator.
Dar sa revenim la schita! Sa stabilim locul puietilor, tufisurilor si straturilor de flori. Sa insemnam unde dorim sa ne construim casa de vacanta, cabana sau magazia de unelte impreuna cu drumul care duce spre ele. Sa notam locul fantanii, respectiv al robinetului. Nu este inutil sa ne gandim sa notam de pe acum locul unde dorim sa punem suportul de hrana pentru pasari, via, grill-ul si toate constructiile mici care ne vor transforma gradina intr-un loc mai colorat, mai practic, si mai primitor.
Cu siguranta schita originala se va mai schimba mult pana la terminarea lucrarii. De multe ori se va mai aduna familia deasupra schitei, pana cand se va ajunge la o varianta care sa oglindeasca cel mai bine pretentiile acesteia. Caci visarea nu e - cum spune poetul - "stricatorul vietii, care se uita crucis spre ceruri", ci e o putere care naste dorinte noi si ne indeamna sa le implinim. Iar daca aceste dorinte sunt utile si deservesc interesul tuturor, atunci merita grabita realizarea lor.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!